Ungdomsbedrift og lærer, fra venstre: Eirik J. Svane, Deesiree Stenersen, avdelingsleder Ivan Ellingsen, Erlend Nilsen Antonsen og Mia Mannsåker. Foto: Gard L. Michalsen

- FETT, sier Terje Hjelle, konferansier, Kleiva landbruksskole, nærpå hundre mennesker i salen, og han fortsetter:

- Det er ikke måte på i dag, alle er blitt så redd for fett. Men er det ikke fett på kjøttet, smaker det jo ingenting, sier Hjelle.

Sånn er det ikke med Vesterålslam. Det har både fett og smak. Verdens beste lam, kaller de det selv.

Sannheten er kanskje ikke så langt unna.

SORTLAND JAZZFESTIVAL har de seneste åra, foruten den musikalske tradisjonen, også etablert seg med kulinariske arrangementer. Sildejazz. Jam med lam. (Og i morgen klippfiskaften).

Det er spennende, artig - og velsmakende.

Fredagettermiddagens «Jam med lam» på Kleiva var intet unntak.

Jeg er sikker på at mange spiste spaghetti til middag i dag. Men jeg er usikker på hvor mange av dere som spiste bedre spaghetti enn vi fikk på Kleiva. Den ble nemlig servert med nydelige lammeboller i tomatsaus.

Eller du kunne velge lammegryte i stedet. Det var det så mange som gjorde at det ble tomt.

- VI HAR LAGET det litt mer spicy enn folk flest kanskje spiser lam til vanlig, forteller Mia Mannsåker.

Hun og resten av ungdomsbedriften En smak av Vesterålen fra Hadsel videregående skole, Melbu, har stått bak den kulinariske opplevelsen.

- Hva er ellers spesielt med maten deres?

- Det er Vesterålslam.

- ...og det merker vi forskjell på?

- Ja!, svarer de fremadstormende kokkene.

UNDERTEGNEDE kan skrive under på at lammebollene var gode. Og akkurat som det er når du har spist middag hjemme, kan det være godt å slappe av til litt rolig musikk.

Det fikk vi selvsagt gjøre: Live musikk fra danske Mads Mathias, backet av hans landsmenn i Six City Stompers, her snakker vi tradjazz, her snakker vi dansk, ingen skjønner hva han snakker om, men når han synger går det meget bra. Mathias ble for øvrig omtalt som «nothing less than world class» etter Roskilde.

Tradjazz-sa-du? Den musikalske definisjonen er jeg usikker på, men la oss beskrive det som behagelig, avslappende musikk, dog mer godt humør enn melankoli.

Eller for å namedroppe noen kjente navn:

- Og nå skal vi synge en sang av Nat King Cole. Just you, just me, sier Mathias.

VERDENSKLASSE PÅ musikk, og verdensklasse på mat. Eller som Terje Hjelle sa det:

- Vi må begynne med ideer, tanker og det vi sier. Sier vi at vi bor i en utkant, så blir vi en utkant. Sier vi at vi bor i verdens beste Vesterålen, i verdens navle, så blir det sånn, sier han.

Vi nikker, smiler og drikker kaffe.

Mer musikk. Mer jazz. Med glad musikk. Ny pause og litt mer snakking; fra en som snakker fort, og en annen som ikke snakker norsk.

- Kan i forstå hva i sier?

Salen ler.

- Ok. Men nu tar vi en tissepause!

Noe er likt på alle språk.