Enhver familie er unik, og ethvert barn er unikt. Derfor er barnevern ikke egna for stykkpris, anbud og konkurranseutsetting.

Når barn sviktes i hverdagen, er det avhengig av at samfunnet stiller opp. At man får omsorg og beskyttelse, og tilbud som fører til en ny og trygg hverdag. De må gis tru på framtida.

Det er ingen tvil om at barnevern er et av de mest kompliserte sosiale områdene i samfunnet vårt. Reageres det for raskt, for seint, eller på en feil måte, spørres det ofte. I rekken av tiltak fra samfunnet kan det dreie seg om alt fra behov for hjelp til å organisere en families hverdag, til det å frata foreldre omsorgen for et barn, som er noe av det mest inngripende en stat kan iverksette.

Det kommersielle barnevern har fått en stadig større andel av det samlede tilbud i barnevernet, samtidig som det ideelle og offentlige innslag er svekket. Fortjenestemulighetene innen privat barnevern er gjentagne ganger illustrert i mediene, og avkastningen i de kommersielle barnevernselskapene må kunne betegnes som skyhøy.

Det ble bestilt mange utredninger og rapporter av Solberg-regjeringens ulike barneministre. Solide kunnskapsgrunnlag for videreutvikling av barnevernet. Vista Analyse 2016/19 om bruken av private aktører i barnevernet – ansvar på avveie er et slikt eksempel. NOU om svikt og svik fra 2017, flere riksrevisjonsrapporter, og Helsetilsynets rapport fra 2019 «Det å reise vasker øynene». Hver for seg og i sum peker rapportene på mange forhold som viste svikt. Men også muligheter til å forbedre. Lite handling førte til mange reaksjoner, også i Stortinget. Til slutt samlet alle seg her i et krav om et ekspertutvalg for å sikre rettssikkerheten. Det følges nå opp.

Målet om å sikre barns beste må bli noe annet enn vakre ord. Og – og sette barn på anbud kan ikke være en del av løsningen. Vi må kunne se på tvers av sektorer og ha et mangfold av verktøy, for å gi ansatte i barnevernet den beste mulighet til å gi barna en ny hverdag. Tilbudene skal kunne endres og tilpasses barnas utvikling, ikke være tilpasset ønsker om fortjeneste og forretningskultur.

Framover skal det settes inn ressurser på ledelse og styring i barnevernet, for å forsterke kvaliteten, helsehjelp til barn og unge skal styrkes. Og, de ideelle tilbyderne skal dessuten få en større rolle med sine bidrag. I tillegg skal vi styrke åpenheten og kunnskapen om barnevernet.

Det finnes heldigvis en masse gode historier fra barnevernet, selv om de sjelden får oppmerksomhet. Kloke og flotte ansatte bidrar til det. En ny kurs er satt, og den bygges av en regjering som vil at fellesskapet tar ansvar for barnevernet, at skattepenger brukes på barnevern – ikke på fortjenestemotiverte selskaper.

Barns beste krever økt tillit til barnevernet, rettssikkerhet, og ansatte som opplever å bli sett i en tjeneste som er prioritert. Barns beste krever også forebygging, at oppvekst-vilkårene for barn er gode, at barn blir sett, og at de gis mulighet til trygt å kunne fortelle og forklare om sin hverdag, når de opplever at voksne svikter.