Sortland Høyre ønsker å få med seg kommunestyret på denne uttalelsen overfor Nordlandssykehuset.

En regional bekymring. I Vesterålen er det flere spesialisthelsetjenestetilbud ved vårt felles sykehus på Stokmarknes.  Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) Voksenpsykiatrisk poliklinikk (VOP) samt Lofoten og Vesterålen Distriktspsykiatriske senter (DPS) med tilhørende sengeposter.

I Bladet Vesterålen 27.09.22 stod følgende skrevet;

Beskrivelsen av mannskapssituasjonen i sykehuset på Stokmarknes er dyster. Her mangler spesialister i psykiatrien, og på medisinsk og kirurgisk avdeling, ifølge virksomhetsrapporten. På laboratoriet har mannskapsmangelen vært så kritisk at det har truet akuttberedskapen i sommer.

Psykiatri uten overleger

Klinikken for psykisk helsevern og rus i Nordlandssykehuset har et avvik på seks millioner kroner etter de første åtte månedene i år. For mer enn hver fjerde ventende pasient er det skjedd fristbrudd, og det går fram av rapporten at den gjennomsnittlige ventetida for å hjelp innenfor rus og psykiatri er 71 dager.

I sykehuset på Stokmarknes er det ifølge rapporten ingen fast ansatte overleger igjen innenfor rus og psykiatri.

Fire av fire overlegestillinger står ubesatt, opplyser kommunikasjonssjef Randi Angelsen når Bladet Vesterålen ber Nordlandssykehuset konkretisere. Derimot er alle LIS-stillingene for leger besatt – altså leger i spesialisering.

Nå leier sykehusforetaket inn leger for å opprettholde forsvarlig drift og vaktberedskap, ifølge virksomhetsrapporten til styret. Den anslår at man må leie inn personell for to millioner kroner hver måned resten av året.

– Det er vanskelig å rekruttere psykiatere til faste stillinger. Løsningen er da å leie inn vikarer fra byrå, men også dette kan være utfordrende, forklarer Angelsen på forespørsel fra Bladet Vesterålen.

Avdelinga i Bodø sliter ifølge rapporten til styret med kapasiteten fordi det kommer flere alvorlig syke pasienter, og flere via rettsvesenet.

Utviklingen blant unge i utenforskap i Vesterålen øker dramatisk. 1 av 3 ungdommer faller fra i videregående skole. Køene på BUP er lange og alt for mange barn og unge får avslag på søknad om et tilbud. De blir ofte sittende uten hjelp utover fastlege, skole eller helsestasjon. Sortland kommune er opptatte av at kuttene som skal skje i Helse Nord RHF og ved Nordlandssykehuset ikke går utover tilbudet innen psykiatri og rus, og spesielt at barn og unge skjermes.

Vi ser behovet for at kommunene i Vesterålen og Nordlandssykehuset går i en dialog om hvordan vi sammen kan få dette til. En mulighet vil være at kommunene tilbyr BUP lokaler i tilknytning til helsestasjon eller lignende for ungdom. Dette er en løsning som blant annet fungerte utmerket i vår kommune Sortland i flere år før pandemien. Dette fordrer at Nordlandssykehuset ønsker slike samarbeidsløsninger og legger til rette for at ansatte i barne- og ungdomspsykiatrien gis fleksible og gode arbeidsrammer for det.

Vi setter spørsmålstegn ved at det er en vedvarende rekrutteringsproblemer innenfor psykiatristillinger i Vesterålen.  Hva tenker styret i Nordlandssykehuset om klinikkmodellen og har stedlig representant for Bodø på Vesterålen sykehus de rammer som skal til for å kunne legge til rette for en stabil arbeidsstokk? Det er verdt å nevne at arbeidsmarkedet i Vesterålen ikke kan sammenlignes direkte med Bodø. I Vesterålen er det stor grad av pendling over ganske lange avstander og kommunene er opptatte av at det legges til rette for at man kan bo i en kommune og arbeide i en annen. Vi er også opptatte av at det skal fødes flere barn på Vesterålen sykehus, og at vi kan rekruttere leger som tenker at det er overkommelig med jobben å få barn. I distriktene bør man særlig legge til rette for å beholde kvalifisert personell. Dessverre så opplever vi at leger i spesialisering (LIS) og psykologer i spesialisering flytter etter endt spesialisering, noe som skaper en stor turnover av personell. Vi lurer på om kommunene og Nordlandssykehuset kan samarbeide om noe som får disse til å bosette seg her etter endt spesialisering. En annen viktig ting er at BUP – som det ligger i navnet jobber med barn og unge. Alle vet at barn mer enn andre trenger gode relasjoner for å motta hjelp. Det er ikke gjort på kort tid, og derfor vil et godt og velfungerende pasientforløp for barn og unges psykiske helse fordre kontinuitet og stabilitet i personalet.

Vi vil også minne styret i Nordlandssykehuset på regjeringens politiske plattform (Hurdal) og uttalte ord fra landet helse og omsorgsminister;

Regjeringen vil:

Lage ny opptrappingsplan for psykisk helse, med øremerkede midler, og hovedvekt på kommunale tjenester. Opptrappingen må sikre økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten, hindre nedbygging av sengeplasser og gi en særskilt satsing på barne- og ungdomspsykiatrien og distriktspsykiatriske sentre.

«Det første budsjettet vårt peker retning. I årets budsjett styrker vi sykehusene med 700 millioner kroner mer enn forrige regjering. Den her grunnfinansieringen gir rom til å prioritere intensivkapasiteten, beredskap og psykisk helse.» Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Helse Nord RHF skal innrette sin virksomhet med sikte på å nå følgende hovedmål: 1. Styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling

Kvalitative mål for 2022; Styrke psykisk helsevern og TSB slik at tilbudet kan trappes opp for barn og unge, samt voksne med alvorlig psykisk lidelse. Forebygging og kvalitet skal prioriteres, og utfall av behandling skal vektlegges.

Sortland kommune vil løfte denne saken inn til Vesterålen interkommunale politiske råd, som en felles regional bekymring for utviklingen blant barn og unges psykiske helse og tilbud. Vi ber også om en tilbakemelding fra Nordlandssykehuset på hvordan psykiatritilbudet i Vesterålen tenkes styrket og med umiddelbare effekter for barn og unge. Sortland kommune stiller gjerne til en nærmere orientering om dette i Nordlandssykehusets styremøte den 26.10.22 eller til annen dialog om dette. I I Vesterålen har vi ikke ett barn eller ungdom til å miste i et liv i utenforskap og til manglende psykisk helsehjelp.