VESTERÅLEN HAR blant landsdelens mest populære og dyktigstepolitikere.

Men ingen av dem vil være med å bestemme.

Bare se på Høyre-vinden som blåste over regionen vedfjorårets valg: Høyreordførerne Jonni Solsvik, Grete Ellingsen og SturePedersen gjorde rent bord i sine kommuner. I Hadsel regjerer Kjell-BørgeFreiberg som Frp-ordfører med en unik oppslutning.

Alle disse kunne trolig gått rett inn på partienesstortingslister foran neste års valg.

Men med unntak av Jonni Solsvik, er det ingen av dem somvil.

Og han får ikke lov av eget fylkesparti.

Men det forandrer ikke på poenget:

Begge de to høyrepartiene har unike og fremadstormende(unge) politikertalenter. De legges garantert merke til i sine partier. Det erall grunn til å tro at Kjell-Børge Freiberg (Frp) og Grete Ellingsen (H) oftefår høre fra partifeller og sentrale tillitsvalgte at de snart må komme segsørover.

Hvorfor vil de ikke det? Det kan være mange, gode og viktigeårsaker til det.

Familie, venner, engasjement for lokalmiljøet. Det erspennende og viktig nok å være ordfører i hjemkommunen.

Vel og bra. Men da sier man også nei til en innflytelse somer mye viktigere.

SE FOR EKSEMPEL på en av våre nabokommuner: Kvæfjord.

Der fikk man for et par år siden bygget Kveøybrua, somkostet 150 millioner kroner, og ga drøyt hundre innbygger en ny bruforbindelse.Det er over en million kroner per innbygger. Mye penger, med andre ord, og myegod samferdsel. I en normal politisk virkelighet skulle kanskje denne brua aldriblitt noe av. Det finnes en rekke viktige(re) samferdselutfordringer i vårregion.

Men brua ble likevel en realitet.

Og det er i hovedsak en årsak til det:

Ap-politiker Bendiks Harald Arnesen. Tidligere ordfører iKvæfjord og stortingsrepresentant for Ap. Bosatt på Kveøya. Og Kveøybruasfremste (eneste?) forkjemper.

I DAG FRONTER vesterålens politikere mange visjonære tankerom vår framtid som region og ikke minst som en del av et Midtre Hålogaland.

Vi har blant annet en drøm om å få en ny vei mellomVesterålen, Lofoten, Harstad og Narvik - som skal kutte reisetida til bådeEvenes og Harstad til 1 time fra Sortland.

Konseptvalgutredninger er på vei og dette skal i disse tider«nærme seg» Nasjonal Transportplan. Jeg kan gjenre håpe og drømme om at denneveien står ferdig en gang mellom 2015 og 2020. Men dett er på langt nær det eneste superviktige prosjektet i Nordland, Nord-Norge eller hele landet.

Så når man kjenner tempoet i norsk samferdselpolitikk er det likevel slik: Dagens førsteklassinger skal være glad om de fortsatt gåri grunnskolen når denne veien en dag står ferdig.

DETTE ER BARE ett eksempel på en viktig sak for Vesterålen.

Vi kan like det eller ei, men det er nå en gang sånn ipolitikken at tilhørighet påvirker resultatene. Det er mange gode formål ogharde prioriteringer som gjøres - ikke minst på samferdsel. Og selvsagt villeNorge sett helt annerledes ut om Stortinget bestod av 165 trøndere, eller bare165 bergensere.

Da er det stor forskjell på null og en eller tovesterålinger.

Regionens politikere kan selvsagt påvirke sine egne partierog egne politikere i rikspolitikken. Men det blir aldri det samme som å deltaselv.

Og: Det er selvsagt ikke byråkratiske høringsuttalelser fraVesterålen regionråd som sørger for at vi snarest mulig får nye veier i MidtreHålogaland.

NEI - DET SOM hadde hjulpet var flere dyktige vesterålingersom kunne delta i de viktige politiske maktkampene.

Ett viktig unntak må nevnes: Hadselværingen Anette Davidsen(18) er et politisk supertalent og ligger an til 5. plass på Aps liste iNordland. Dersom partiet beholder fire representanter som i dag - noe som kanskjevirker vanskelig - og førstekandidat Lisbeth Berg-Hansen fortsetter somfiskeriminister - betyr det at Davidsen kan bli fast vararepresentant påStortinget.

Det er spennende og kan vise seg å bli viktig.

Men skal Vesterålen legge alt vårt politiske ansvar inasjonalforsamlingen på en 18-åring?

Hva om vi også kunne sendt sørover en Grete Ellingsen, enKjell-Børge Freiberg, og for å ikke snakke bare om høyresida; en Åsa Elvik (SV). Eller en Tone Toften (Ap) til Stortinget og ikke "bare" i en statssekretærjobb - som hun fortrisikerer å mister neste høst hvis de rødgrønne taper valget.

Og når Erna (Solberg) ringer Grete neste høst for å tilbyhenne jobb som politisk rådgiver eller statssekretær, da spørs det hvor mangeganger hun kan gjøre som Hill-Marta og si «nei».

Et godt råd må være å si «ja» første gang.

Men de fire nevnte vil kanskje heller være ordfører i Blåbyen,kjempe for bilførende ferge fra Stokmarknes til Innlandet, bake kaker i Bø - ogflytte hjem til Sortland for å bli lærer?

Det høres hyggelig ut og med tusen gode grunner til.

Men for resten av Vesterålen er det faktisk ganske synd.

Et lite PS og en liten fotnote til slutt: Kveøya-brua kostet altså cirka 1 million kroner perinnbyggere. Hvis vi skulle ha samme bevilgningen til Vesterålen per hode, villedet gitt oss 30 milliarder kroner. Eller ti nye veier mellom Sortland ogEvenes, Harstad og Narvik.