Hardt arbeid og et høyt ambisjonsnivå ligger bak, og de involverte partene gratuleres herved.

Men det er noen andre som også må gratuleres; Sortlands befolkning. De var glade, de var stolte, de nøt kinofilm i seter av stressless-kvalitet, og lyd av en helt rå kvalitet.

«Lanterna er den nordligste kinosalen i verden med lydteknologien Dolby Atmos, som er av beste sort. 38 høyttalere plassert rundt i salen sørger for den ultimate lydopplevelsen», skrøt kinoen før prøvedrifta.

Og de innfridde: Publikumet i den utsolgte salen fikk en opplevelse de aldri før har hatt på Sortland. Vi fikk følelsen av å være i en by som plutselig virket litt større, og ikke lenger i skyggen av bedre kinotilbud enn i nabokommunene.

Vi er spent på fortsettelsen med kafédrift og kinokiosk på plass.

Kinoen blir en viktig inntektskilde for Kulturfabrikken. Er det økonomi i det, bør kinoen vurdere å holde dørene oftere åpne, selv om det skulle kollidere med kinotilbudet i Hadsel.

I dag er det, med rette, tatt hensyn slik at det er mulig å gå på kino flere dager i Sortland og Hadsel kombinert. Det er liten vits i at både Kulturfabrikken og Hurtigrutens Hus viser filmer samme dag, dersom det kan unngås. Men vi burde komme dit hen at Sortland har kinovisninger hver dag.

Dessuten er det lett å glemme at en stor del sortlendinger som vil gå på kino, ikke har sertifikat eller nødvendigvis råd til i tillegg å ta buss til Stokmarknes for å oppleve nye filmer.

Uansett gleder vi oss stort til muligheten mange sortlendinger får i å delta på nattpermierer og så tusle hjem etter veien.

Vi håper at sortlendingene bruker kulturtilbudene de får lagt i hendene fremover. Og at vi får bevist at tidligere arrangementer med labert oppmøte ikke skyldtes folket, men dårlige fasiliteter.