I juli arrangeres det nok en gang sommer-Melbu. Lokalsamfunnet med postnummer 8445 er kanskje ikke stort om man regner i innbyggertall. Men likevel gjør de mange lokale ildsjelene det mulig med en festival som dette hver sommer. Det betyr mye for de som bor her. Og det fungerer som et lim som skaper samhold og livsglede blant innbyggerne. Kultur er viktig.

Historisk sett skal vi ikke kimse av Melbu. Hovedgården og fiskeindustrien vitner om da dette kystsamfunnet var et industrielt knutepunkt, regionalt og nasjonalt. En av nasjonens mest anerkjente sangerinner, Kirsten Flagstad, fikk visstnok i sin tid stipend av Maren Frederiksen fra Melbu til å ta utdannelse i utlandet. Noe som kan ha bidratt til at Flagstad fikk den karrieren hun fikk.

I november ser en ny festival dagens lys på Stokmarknes; «Herlig høst» hvor musikk står sentralt. Og hva engasjement angår kommer man ikke utenom Andøya. Etter at rikspolitikerne valgte avvikling av Andøya flystasjon, har samfunnet i havgapet mobilisert, og kokt av kampvilje. De føler seg sveket av storsamfunnet. Mange spør seg: Hva med fremtiden? Hvordan vil tapet av arbeidsplasser virke inn på kort og lang sikt? Det er lett å forstå folks frustrasjon.

Selv om politikken mange ganger kan virke brutal og nådeløs, viser de mange mindre samfunnene i nord at det er liv (laga). Og at de ønsker at det skal være sånn frem i tid også.

Så da er det på sin plass å ønske god sommer, og si: steike bra, Nord-Norge!