En del sier at de ville stemt nei. Så spør jeg «hvorfor ville du stemt nei?» Blikket deres begynner da å flakke litt rundt og man kan se at de desperat leter etter en mulighet for å komme seg unna det ubehagelige spørsmålet.

Når de innser at jeg fortsatt står der og venter på svar, drar de litt på det og svarer «neeeii…det er jo så koselig med en så liten kommune, jeg har det jo bra». Jeg synes det er fryktelig synd at veldig mange i Vesterålen ikke vet hva de stemmer for og i mot.

Det har ikke vært noen ordentlig debatt enda og vurderingen som Rådmannen i Sortland har gjort, har ikke blitt blåst opp i media.

Jeg vil anbefale alle å lese rapporten! Den tar for seg de viktigste tjenestene kommunen skal yte og forklarer hvordan vi ligger an nå og hvordan vi ligger an om 10-20 år, samtidig som den sier noe om hvorvidt Rådmannen på Sortland anbefaler en større kommune eller ikke.

Det som er skremmende med rapporten er at på alle punkt, det være seg Helse og omsorg, Oppvekst, Tekniske tjenester eller administrasjon, så er den utelukkende positiv til en sammenslåing, UTENOM i konklusjonen. Det gir ingen mening!

Hva er det som får en politisk uavhengig rådgiver til å endre på konklusjonen? Har noen vært og endret på konklusjonen? Har Rådmannen blitt instruert på noe vis? Jeg vet ærlig talt ikke, men konklusjonen til Rådmannen henger ikke sammen med resten av rapporten. På tross av konklusjonen så anbefaler jeg alle å lese rapporten, den retter lys mot en god del av utfordringene Sortland kommune står overfor.

Jeg skal sende rapporten til mine venner og be dem om å lese den, hvis de da svarer at de ikke ønsker en sammenslåing til en Vesterålskommune, så er det helt greit. Det blir for dumt å ta en beslutning når man ikke vet hva man skal ha en mening om, at noen er uenig med meg er helt greit, men da forventer jeg at det er et snev av fakta bak den beslutning.

Rune Tjønsø, kommunestyrerepresentant i Sortland (Høyre)