Det siste året har Aleksander Aamodt Kilde vært mer omtalt som kjæresten til den store stjernen i kvinnenes verdenscupsirkus, amerikanske Mikaela Schiffrin. Men Aamodt Kilde har en karriere på egen hånd som er på vei oppover. Etter å ha slitt i mesterskap, har OL i Beijing blitt et endelig mesterskapsgjennombrudd for 29-åringen fra Lommedalen.

Aamodt Kilde kom inn i verdenscupen allerede i 2012, og OL-debuterte i 2014 i Sotsji. Der fikk han se Kjetil Jansrud vinne gullet i super-G, mens han selv måtte nøye seg med 13. plass som best, også det i super-G. Det ble ikke suksess i 2018 heller. En ny 13. plass i kofferten hjem fra PyeongChang er ikke det en utøver snakker høyest om. Heller ikke i VM har det gått veien, med fjerdeplass fra super-G og kombinasjonen som de beste prestasjonene tilbake i 2017.

Resultatene fra verdenscupen, der han i 2016 vant super-G-cupen sammenlagt, og tok sine to første rennseire, før han i 2020 vant hele verdenscupen sammenlagt, har gjort at forventningene til Aamodt Kilde har vært stigende foran mesterskapene. Det har blitt ymtet frempå om en mesterskapskompleks, og starten i Beijing bar bud om at dette skulle fortsette. Han var blant favorittene i utfor, men kjøringen satt ikke som den skulle og det ble en femteplass.

Men så kom super-G, favorittdisiplinen som han har vært på pallen 15 ganger i verdenscupen. Endelig hadde han marginene med seg og sikret seg en bronsemedalje. Foran den alpine kombinasjonen natt til torsdag og tidlig torsdag morgen, var han en av outsiderne. I de siste årene har kombinasjonen vært dominert av de gode slalåmkjørerne. Aamodt Kilde sa til flere norske aviser etter rennet, at han først bestemte seg for å kjøre kombinasjonen på selve renndagen. Han vant utforrennet, og kun Johannes Strolz (sønn av gullvinneren i kombinasjonen fra 1988, Hubert Strolz) klarte å komme foran ham etter slalåmrennet. Dermed sikret han seg sin andre OL-medalje, denne gangen i sølv.

Alpinisten har gått en god skole på landslaget og tråkket i fotsporene til Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, som har vært gode læremestere for Aamodt Kilde. Han skal tidlig ha satt standarden på styrkeøvelser og fått betegnelsen råsterk. Nå er han på vei ut av skyggen til både kjæresten og forgjengerne.

Aleksander Aamodt Kilde er fortsatt ung som fartskjører. Ser en på seierspallen i Beijing, besto den av Beat Feuz (35 år 11. februar), Johan Clarey (41) og «unggutten» Matthias Mayer (32). Tar en med at Aksel Lund Svindal var 35 da han vant i 2018, vitner det om en idrett og gren der alder ikke er noen hindring.

Aamodt Kilde har kanskje både et og to OL å se frem til, om han slipper unna de verste skadene de neste årene. Med andre ord kan han ha mye moro på lager. Medaljene i Beijing kan ha brutt isen ...