Vi er alle for likestilling og inkludering. Så lenge det ikke er upraktisk. Vi ønsker flere kvinner i lokalpolitikken. Men de må selv tråkke vei. Vi trenger folk med ulike perspektiver og tenkemåter i kommunestyret, slik som folk med ADHD, eller kronisk syke. Men mener du at vi faktisk må gjøre noe for å få det til?

Det er mange grunner til at kommunestyret i Andøy består av 70% godt voksne menn. Noen er kompliserte og kulturelle. Noen er ganske enkle. En av de enkle grunnene er at lange møter utover ettermiddagene gjør det vanskelig for mange småbarnsforeldre, og særlig kvinner, å delta. Ikke alle har en partner eller et nettverk som gjør det praktisk mulig, og for mange er det vanskelig å prioritere bort den tiden med familien. En fersk studie fra BI viser at når kvinnelige politikere får barn, faller sannsynligheten for å bli valgt dobbelt så mye som for menn i tilsvarende situasjon. Uansett hva grunnen er - de fleste kvinner faller ut av politikken når de får barn, og kommer aldri tilbake.

Konsekvensen av dette er opplagt: ønsker vi flere kvinner i kommunestyret er det ikke nok å forsøke å rekruttere dem når ungene er blitt større - vi må forhindre at de faller ut i utgangspunktet!

Lange møter er et problem for både inkludering og lokaldemokratiet. Mange med kronisk sykdom eller nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD vil ha ekstra problemer med møter på 7 timer versus f.eks 4 timer. Og lange møter kan utfordre oppmerksomheten og nøyaktigheten til alle og enhver - utvilsomt et problem for behandlingen av de siste sakene på agendaen, dersom de i det hele tatt blir behandlet.

En relativt enkel justering som har stor effekt er å endre møtetidspunkt og lengde. I 2018 hadde kun 25 % av norske kommuner møter på dagtid - og i disse kommunene var det en betydelig større andel mødre under 40 år i kommunestyret enn i de andre kommunene. Andøy Kommune har heldigvis ikke møter som strekker seg langt inn i kveldstimene, men de ligger heller ikke til normal arbeidstid. Andøy Kommune har derimot blant de lengste kommunestyremøtene i landet; i 2020 klarte hele 80 % av landets kommuner å avholde møtene på kortere tid.

Andøy MDG har foreslått at politiske møter skal legges til normal arbeidstid slik at flest mulig kan delta. Vil det være en perfekt løsning for alle? Nei, selvsagt ikke, en slik løsning finnes ikke. Sannsynligheten er god for at dagens møtetidspunkt passer godt for alle som sitter i kommunestyret i dag - vi er tross alt der fordi dagens løsning passer oss. Men kommunestyret har et ansvar for å tenke ut over sin egen komfort. Hvem er det som ikke er representert? Hvilke løsninger trenger vi for at de som i dag ikke sitter i kommunestyret skal få mulighet til å delta? Hva kan vi gjøre for å åpne den døren?

Vi kan begynne med å gjøre det mulig for flere å faktisk delta i kommunestyremøtene.