Hadsel Sp med politisk harakiri Mot Hadsel Senterpartis fire stemmer har Hadsel kommunestyre med solid flertall vedtatt midlertidig forbud mot alle nye tiltak på området der kryptofabrikken ligger. Det er et viktig vedtak som kan bety slutt på et pågående maktovergrep i Stokmarknes.

Vedtaket hindrer Kryptofabrikken å sette opp et permanent bygg slik den har søkt om. Det vil ikke hjelpe mot støy, slik det hevdes, det viser all erfaring fra andre kommuner der Kryptovault har turet fram helt til de fikk folkelig motstand. Vedtaket er gjort med solid juridisk dekning etter utredning fra et velrenommert advokatfirma på plan- og bygningsrett.

Lovhjemmelen for å vedta midlertidig byggeforbud er paragraf 13,1 i Plan og Bygningsloven. Den er kort og godt en nødbrems som kommunestyret kan dra i for å vinne tid til å omregulere slik at vi i kommunen blir kvitt den ødeleggende kryptoutvinningen og liknende virksomhet i framtida.

Det er forbausende at Hadsel Senterparti, grasrotpartiet, velger å stille seg på motsatt side i striden på tross av enorm motstand fra folk flest, fra et solid politisk flertall i gjentatte vedtak og fra næringsdrivende i Hadsel. Det er kjent at kryptomining kan bidra til kriminell virksomhet, og det er akutt strømmangel for store næringsaktører. Selv kortnebbgåsa på Vesterålens marker er tilsynelatende mer forutsigbar og politisk smartere enn kommunestyregruppa til Hadsel SP. Dette minner om politisk selvmord.

Hadsel kommune har en kommunedirektør som sliter med troverdighet og åpenbart mangler tillit da alle saksutredninger fra han skytes ned fortløpende. Men Hadsel Senterparti mener noe annet og stemmer for hans innstilling til fordel for tiltakshaver, som de eneste.

Kommunedirektøren er konsekvent i sin støtte til Stokmarknes datasenter, men på svært diskutabelt grunnlag. Han argumenterer for forutsigbarhet i planarbeidet, men da ensidig for tiltakshaver. Som kjent har senteret etablert seg for egen risiko. Så langt har kommunedirektøren til gode å drøfte hva forutsigbarhet betyr for alle naboene og andre næringsdrivende, på tross av mange vitnesbyrd. Han er faktisk jurist, og en må forvente mer objektivitet.

Politikerne har derfor vært nødt til å bestille utredninger fra andre advokater, og de har som kjent konkludert med at kommunestyret har rett til å vedta midlertidig stans. Særlig takk til Torbjørn Moldestad (MDG) og Arne Ivar Mikalsen (Venstre), men også de andre som utgjør flertallet. Moldestad og Mikalsen har vært grundige og fått de andre partiene med seg, med unntak av Hadsel SP. Partiet er visstnok de eneste som takket ja til å delta på de såkalte informasjonsmøtene med Trollfjord og datasenteret.

Til slutt: Jeg oppfordrer særlig Arne Ivar Mikalsen, Torbjørn Moldestad, Åge Rusten (AP) og gjerne fungerende ordfører Lena Arntzen (H) til å informere offentlig i lokalavisene om hva dette vedtaket kan bety for saken framover. Det er mange naboer og andre som er spente på hva det neste blir.

Les tilsvaret fra Hadsel Senterparti her.

VOL har vært i kontakt med Janne Kankaala, kommunedirektør i Hadsel kommune, som ikke ønsker å komme med et tilsvar.