Så kom nyheten om at regjeringa går for tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken, etter flere måneder med streik. Det var en svart dag for mange lærere, og det er fullt ut forståelig.  Lærerstreiken har tydeliggjort nok en gang at lærerne har hatt en dårlig lønnsutvikling over mange år.

Regjeringa begrunnet tvungen lønnsnemnd bla med ansvaret for barns psykiske helse.

Det er et tungt ansvar som hviler på lærere, både de i Sortland og resten av landet.  Muligens har lærere et uforholdsmessig stort ansvar for mange elevers psykiske helse?

Årsaken til at mange unge i Sortland sliter er sammensatt. Unge i hele landet forteller om prestasjonspress, utenforskap, ensomhet og ikke minst bekymring for framtida.  Med sosiale medier rundt oss 24/7, er det mange som opplever å aldri få pause fra det som er vanskelig.

Det kreves en landsby for å oppdra et barn sies det. Det samme er sant for våre barns psykiske helse. Det er derfor helt urimelig at lærerne alene skal få et så stort ansvar. Når ble det egentlig slik?

Er dette en langsiktig og bærekraftig løsning?

Om alt faller på læreren er barna ekstra sårbare når læreren ikke er tilgjengelig.

At mange sliter under lærerstreiken er et symptom på samfunnsstrukturer som skaper uhelse og lite trivsel for mange. Regjeringens tvungen lønnsnemnd gjør ingenting for å endre på dette.

Derfor håper Miljøpartiet De Grønne at regjeringens bekymring for barn og unges psykiske helse strekker seg lenger enn å få slutten på lærerstreiken. De må bygge landsbyen rundt barna.

Det innebærer flere helsesykepleiere, bedre tilrettelegging for de med særskilte behov gjennom PPT-tjenesten, flere fritidsklubber og idrettstilbud alle har råd til å delta på, lavterskeltilbud for psykisk helse. Det må bli slutt på at de unge som trenger mest hjelp står ukesvis og månedsvis i kø for å få hjelp på BUP. I tillegg trenger vi flere yrkesgrupper med spesialkompetanse lærere ikke har inn i skolen, som vernepleiere og miljøarbeidere.

Første mulighet for å vise at regjeringen mener alvor, er regjeringens forslag til statsbudsjett som legges frem om en knapp uke. Der forventer vi å se at regjeringen stiller opp for barn og unge. Hvis ikke risikerer vi at regjeringens viktigste grep for barn og unges psykiske helse er tvungen lønnsnemnd for lærerne.

Tvungen lønnsnemnd er ikke en langsiktig løsning, eller noe som skaper trivsel og trygghet for lærerne i tiden fremover. Det har kun utsatt et presserende problem og vi risikerer at flere lærere forlater yrket.