Nordland Høyre er klar på at de de vil åpne hele Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet så snart som mulig. Dette er ikke noen nyhet, og argumentene for å åpne er velkjente.  Men når det gjelder antall nye arbeidsplasser er leder Jonny Finstad i særklasse – han overgår til og med direktør Skjøtt-Pedersen i Norsk Olje og Gass. Han er ikke kjent for å være snau i sine prognoser, men han begrenser seg vanligvis til å snakke om tusenvis.

Jonny Finstad slår fast at åpnes Lofoten, Vesterålen og Senja vil det skapes titusenvis av nye arbeidsplasser langs kysten. Titusenvis! Det vil i tilfelle være et mirakel.

Sist jeg så departementale anslag over antall nye arbeidsplasser knyttet til å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja, var antallet mellom 400-1100 fra Trøndelag til Tromsø – og forutsatte ilandføring og høy oljepris. Ilandføring er nok bare å glemme, oljeprisen er halvert, og med sterk satsing på teknologi, effektivisering og fortsatt nedbemanning, er selv skarve 400-1100 nye arbeidsplasser urealistisk.

Ved økt aktivitet i nord vil eventuelle nye arbeidsplasser i all hovedsak gå til Vestlandet som sitter med årelang erfaring, kompetanse, ledig kapasitet og et solid kontaktnett i oljenæringa.

Høyre er ærlig på hva de vil med Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er greit å ha en debatt om, men da må argumentene forholde seg noenlunde til virkeligheten.