Rådmannen i Øksnes har bedt politikerne om innspill når det gjelder framtidige økonomiske utfordringer. 18 millioner må det finnes inndekning for i budsjettet for 2019, og politikerne i opposisjonen og posisjonen svarer mer en villig. Men svarene noen av partiene gir virker merkelige og lite tillitsvekkende – i alle fall slik svarene gjengis i Øksnesavisa 18. mai.

Høyre gir råd om at kommunen ikke må iverksette ikke-lovpålagte oppgaver som man ikke har dekning for. Partiet gir imidlertid ikke hint om hva man mener. «Ikke lovpålagt» virker jo ved første øyekast fornuftig, men hva innbefatter egentlig det?

Småpenger til kulturmidler er ikke lovpålagte. Er det det Høyre mener, det å fjerne 150.000 kr til lag og foreninger? Større summer til kommunal leie av areal til kulturformål i det påtenkte Folkets Hus, eller mindre beløp til støtte for nasjonal volleyballcamp er heller ikke lovpålagte oppgaver. Kanskje det er her Høyre vil løfte kommunen ut av fattigdomspina?

Høyre nevner også at skolestrukturen må struktureres, noe som allerede er godt i gang, og som dessverre trolig kan påføre kommunen større utgifter på sikt enn hva man før har antatt – er det her Høyre ser noe andre i liten grad for øyeblikket kan øyne? Det vil i alle fall være viktig for øksnesfolk at partiet klarere presiserer hvor man nå ser innsparingsmuligheter, og ikke bare strør om seg med ord som gir lite mening og forståelse.

Frp og Sp må enten ha misforstått spørsmålet fra rådmannen, eller stuket hodene sine i sanden. Eventuelt kan partienes svar til Øksnesavisa ved misforståelse ha blitt forvekslet med de politiske drømmene partiene velmenende har for kommunen. For hvordan kan mer asfaltering av veier, flere sommerjobber og lærlingplasser, flere faste sykehjemsplasser – som partiene vitterlig foreslår –  bety besparing på kommunebudsjettet?

Jeg er ikke økonom, men i min ringe forstand høres dette ut som ytterligere økning av utgifter på kommunens budsjett. Det er dette disse to partiene foreslå som innsparing, og det virker mildes talt lite troverdig – selv om man utvilsomt både til høyre og venstre i politikken skulle ønske slike tiltak realisert i Øksnes. Men hva hjelper drømmer og gode intensjoner når krybba er tom og det må skjæres ned?

Posisjonspartiene AP, SV, KrF har sammen med Tverrpolitisk framsatt tiltak som til en viss grad gir administrasjonen klarere føringer – men trolig er disse føringene ikke tilstrekkelige. Som politiker i Øksnes synes jeg at vi alle nå må vise ansvar for den situasjonen kommunen er i. Kommunen er velsignet med et sterkt og rikt næringsliv, men lider samtidig av en sørgelig offentlig fattigdom som griper mer og mer om seg. Øksnessamfunnet ønsker vi vel alle vel for framtida? Kanskje finner vi ikke svar på alt, men sammen vil vi definitivt finne svar på mye.

Om 30 - 40 år vil trolig jeg selv og mange av mine medpolitikere i kommunestyre være både døde og gravlagte, og årene går fort. Etisk sett har vi kommunepolitikere et soleklart ansvar for øksnessamfunnet og framtidas øksnesborgere. Det er et ansvar vi virkelig må ta på alvor, og vi må derfor ikke skyve fra oss ansvaret og leve som Ludvig den14.: «Etter oss kommer syndefloden». For rådmannen og hennes stab roper vel neppe «Ulv!Ulv!» i utrengsmål...eller?