«Krever rask forbedring i flyambulansetjenesten»

fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjørn Inge Mo (Ap).  

Leserinnlegg

– Den situasjonen som er nå, og spesielt i Finnmark, er ikke til å leve med nå som mørketiden og vinteren setter inn for alvor i nord.

Det sier fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjørn Inge Mo (Ap) i en pressemelding. Spesielt reagerer fylkesrådslederen på at både helseforetaket, LAT HF, og helseminister Bent Høie, forsøker å avdramatisere folk opplevde utrygghet, og at helseministeren viser til at det også var problemer med oppstarten ved forrige fornyelse av anbudskontrakten i luftambulansetjenesten.

– Det kan jo ikke være slik at helseministeren skyver foran seg problemer som har vært før, som en unnskyldning for de problemer som er nå. De problemer som vi står midt oppi nå, er en varslet krise. I lang tid har man vært klar over de utfordringer Babcock står ovenfor, og når de så slår inn så skal befolkningen stå alene med sin sykdom og sitt behov. Og trøsten fra ministeren er at det var like ille før i tiden, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo.

Nå forventer fylkesrådslederen i den nye fylkeskommunen at det tas raske grep fra både helseminister Bent Høie og fra helseforetaket LAT HF. Mo viser til at ordførerne i Alta og Sør-Varanger i NRK tirsdag uttrykte sterkt bekymring på vegne av innbyggerne i både de to byene, men også hele Finnmark fylke. De to byene har ifølge NRK landets dårligste luftambulansedekning.

– Jeg er helt enig med ordfører Rune Rafaelsen når han sier at det er helt uholdbart at man ikke har operative fly tilgjengelig når syke mennesker trenger de for å få behandling. Det er jo en direkte livsfarlig situasjon for innbyggerne, og det krever umiddelbar nasjonal innsats, slår fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjørn Inge Mo (Ap) fast.