Frydenlund Strand er navnet på den nye bydelen rett ved Sortland Storsenter og parkeringshuset i Sjøgata. De 23 leilighetene i første byggetrinn ble lagt ut for salg i starten av februar.

– Vi har nå solgt tolv leiligheter og ser lys i tunnelen. Byggestart blir trolig rundt oktober, sier daglig leder Ole T. Albrigtsen i DNB Eiendom.

DNB-TRIO: Daglig leder Ole T. Albriktsen, Linda Østingsen Sivertsen og Per Elvenes ved DNB Eiendom på Sortland. Foto: Gaute Bergsli

Ikke kjemperush

Prosjektet er et samarbeid mellom utbyggerne Terje Steiro Eiendom, Ellingsen Invest AS og Alv B. Steiro & sønn.

– Ut fra kravet om finansiering trenger vi å selge cirka 16 leiligheter. Vi er positive og har troen på at vi skal klare å selge unna de siste fire leilighetene vi trenger i løpet av de neste ukene, sier Geir Abel Ellingsen i Ellingsen Invest AS.

Albrigtsen sier det ikke har vært et eksplosivt salg, men omtrent som forventet.

– Det har vært helt greit. Nå er det blitt solgt en del leiligheter på Sortland de siste årene, men Vesterålen er tross alt et lite marked.

Albrigtsen har hatt eiendomsfirma siden 2008.

– Det har vært samme tralten hele tiden. Det kan føles som et kjempetrøkk bare vi selger 10–20 ekstra boliger på én måned, men vi har egentlig aldri noe kjemperush sammenlignet med store byer.

Selger inn sentrumsnærheten

Boligprisene i Norge falt 1,6 prosent i juni, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Men 16 av 19 fylker hadde vekst. Oslo, Hordaland og Vest-Agder var de eneste med nedgang. I Oslo falt boligprisene med 3,1 prosent i forrige måned.

– Det viser bare at prisstatistikk helt og holdent er styrt av de store byene, med Oslo i særklasse. Når Oslo går ned 3,1 prosent og totalen i Norge blir 1,6 prosent, så skjønner man at byen drar ned prissnittet nasjonalt. De selger sikkert like mange boliger på tre-fire dager som vi gjør her på ett år. Det føles i hvert fall sånn, sier Albrigtsen.

– Hva er det du har solgt inn ved Frydenlund Strand for å få nok kjøpere til at det blir bygd?

– Den enorme sentrumsnærheten, samtidig som det ligger i et stille og rolig område. Når sentrum stenger for kvelden, er det nesten ingen trafikk i Sjøgata.

De tolv som har kjøpt leilighet, er stort sett vesterålinger.

– Det vanligste er folk som er ferdig med enebolig og hage. Dette blir neste steget i livet. I tillegg har vi noen få tilflyttere som ser attraktiviteten i å bo slik. Vi går alle mot å få en mer lettvint hverdag. Nå klipper færre og færre plenen selv, alle har snart en robot som gjør jobben.

UTBYGGERTRIO: Marius Steiro, Ivar Steiro og Geir Abel Ellingsen representerer henholdsvis Alv B. Steiro & sønn, Terje Steiro Eiendom og Ellingsen Invest AS. Arkivfoto

Det skal komme mer

Klausengruppen AS er ansvarlig for utformingen av leilighetsblokka, tegnet av den latviske arkitekten Uldis Balodis, som blant annet har stått bak skissene til Kvartal 13-prosjektet.

Utbyggerne planlegger også en bystrand, småbåthavn og et uteareal som hele sortlandsbefolkningen kan benytte seg av.

– Vi har lyst til å ta havet tilbake i bybildet og kanskje være med og starte den havnepromenaden som flere har etterspurt. Vi er ute etter folksforslag til hvordan vi kan få utearealet til å bli spennende, har Geir Abel Ellingsen tidligere uttalt.

Marius Steiro sier de tre utbyggerne er åpne for alle ideer.

– Vi synes det er spennende å tenke nytt på hvordan man inkluderer folkene i byen i prosessen. Det er mye engasjement rundt hvordan byen skal se ut, og nå kan folk faktisk være med og bestemme mye.

Ellingsen sier nå at de har fått god respons fra sortlendingene.

– Vi har fått en del innspill. Disse vil vi ta med oss i det videre arbeidet. Spesielt når det gjelder utformingen av uteområdet.