Odin (11) får hovedrollen i stor film

Odin Eikre (11) fra Stokmarknes har fått hovedrollen i filmen «Oskars Amerika».

Oskar: Oskars Amerika handler om 10 år gamle Oskar, som bestandig har drømt om å ri over prærien sammen med moren sin. Rett før sommerferien forteller moren at hun må dra til Amerika, mens Oskar må bli igjen hos den gretne bestefaren sin. Urettferdig! Heldigvis møter Oskar mannen Levi, som bor sammen med den nærsynte hesten sin. Sammen legger de en vill plan om å ro over Atlanteren for å finne Oskars mor.   Foto: Knut Ivar Aarstein

Nyheter

I konkurranse med 200 – 250 gutter som har vært på prøvespill var det Odin som til slutt trakk det lengste strået.

VA har i flere tidligere saker skrevet om spillefilmen som regissør Torfinn Iversen fra Sortland og Original Film fra Tromsø skal spille inn i Målselv og Andøy i mai, juni og juli. Filmselskapet har de siste ukene vært på jakt etter voksne skuespillere til å bekle mindre viktige roller.

Andøybesøk

Torfinn Iversen fikk både ideen og skrev manuset til «Oskars Amerika» under et av sine besøk i forbindelse med Den kulturelle skolesekken, etter å ha blitt inspirert av landskap og miljø på Andøya.

Målet for premiere er Den internasjonale filmfestivalen i Berlin i februar 2017. Norsk kinolansering vil finne sted i mars/april 2017. Da vil landskapet i Andøy bli å se på det store lerretet rundt på landets kinoer.

Og midt i bildet vil altså ansiktet til stokmarknesgutten Odin Eikre være.

– Jeg hadde vel ikke akkurat sett for meg at han skulle bli skuespiller, selv om jeg selvsagt har sett at det bor en liten skuespiller i gutten, smiler mamma Beate Danielsen. Hun legger ikke skjul på at det var veldig gøy at Odin ble plukket ut.

Stor hemmelighet

Da er det selvsagt fryktelig vanskelig for å en elveåring å holde på hemmeligheten overfor skolekameratene. Spesielt når man ikke har fått grundig innføring i hvordan lansering av filmnyheter foregår. Det pleier å være velregisserte opplegg bak slikt.

Beskjeden om å holde tett kom mens Odin var på skolen. Dermed var det en kamerat som fikk vite, og fem, mange – og avisen.

Denne uka er filmselskapet Original Film klar med sin lanseringspkakke, og lokalavisen er heldige og får være et knappenålshode foran konkurrentene i køen. For dem som skal reklamere for et produkt, som en film, for eksempel, er det best om alle mediene kommer på banen samtidig. Det gir best effekt.

Ikke tilfeldig

Da Odin fikk den endelige beskjeden om at det var han som var plukket ut til å få hovedrollen, så skjønte han at det ikke kunne være tilfeldig. Da hadde han vært på en første, andre, tredje og fjerde prøve med filmfolket.

– Jeg syntes det hørtes så artig ut å prøve noe jeg aldri hadde vært borti før, og derfor meldte jeg meg på audition, sier Odin.

Det var i skolegården folk begynte å snakke om denne muligheten, og da tentes gnisten. Prøvingen foregikk første gang på Stokmarknes, før det fortsatte på Sortland. Der prøvde Odin seg i to omganger. Og altså en tredje.

Være trist

– På prøvene måtte vi prøve å vise frem følelser.

– Hvordan fikk du til det?

– Jeg måtte tenke på triste følelser, og det tror jeg jo at jeg må ha klart, smiler Odin.

Han er ganske usikker på hvorfor det var akkurat han som ble valgt til filmrollen. Han innrømmer at gleden var veldig stor over å ha fått rollen.

– Jeg ble helt hyper i starten.

– Ble du ikke litt redd også?

– Jo, først forsto jeg ikke helt hva som skulle skje, og da ble jeg nervøs. Men så gled det inn, sier den glade skuespillergutten.

– Odin har en stor tilstedeværelse. Han kan utrykke et bredt spekter av følelser som gjør at man blir interessert i karakteren. Å velge ut noen til en hovedrolle er kanskje et av de mest utfordrende valgene man må ta når man skal lage film, men noen ganger vet man bare at det er den rette, forteller regissøren av filmen, Torfinn Iversen.

Om modige valg

– Vi ønsker å fortelle en historie om vennskap og å gjøre vanskelige og modige valg. Og å fortelle en slik flott historie fra et nordnorsk ståsted og å bringe det ut til vanlige folk, er viktig, med nordnorsk dialekt, landskap og miljø. Det blir ikke laget så mange spillefilmer fra Nord-Norge. Og vi ønsker selvsagt å bringe flere filmer fra nord sørover og ut i verden, sier Mona Steffensen i Original Film.

Stort budsjett

«Oskars Amerika» har et budsjett på over 15,6 millioner kroner og blir Torfinn Iversens debut som spillefilmregissør. Han har i tillegg skrevet manuset til filmen. Det er en barne- og oppvekstfilm basert på en personlig historie om 10-åringen Oskar og hans søken etter moren sin, som har reist fra ham.

– Filmen handler om hvordan et uvanlig vennskap med den psykisk utviklingshemmede Levi (42) beriker livet hans når han har det vanskelig. og hvordan de sammen planlegget sitt livs reise for å finne sin egen vei, heter det om filmprosjektet på Norsk Filminstitutts hjemmesider.

Torfinn Iversen, som altså er fra Sortland, har sin filmutdannelse fra Nordland kunst og filmfagskole. Han skriver manus til egne filmer, og har et titalls kortfilmer bak seg. Mest kjent av disse er «Levis hest,» som ble valgt ut til filmfestivalen i Berlin i 2012.