Ringmerket fiskemåke. Foto: Håvard Eggen

– Med bakgrunn i de siste tiders annonser for salg av måsegg ønsker vi iå informere om at sanking av egg fra fiskemåke er forbudt, skriver Norsk Ornitologisk Forening (NOF), Vesterålen lokallag, i en e-post til VOL.

Les også: Trakk innsigelse

– Alvorlig kriminalitet

Ifølge foreningen har det vært en omfattende nedgang i kystbestanden av fiskemåke den siste 30-årsperioden i store deler av landet.

– Arten har derfor havnet på den norske rødlisten, og er klassifisert som nær truet (NT). Sanking av egg fra fiskemåke regnes derfor som alvorlig faunakriminalitet.

Les også: Fin fotofangst

Kun to arter tillatt

«Forskrift om jakt- og fangsttider samt sanking av egg og dun for jaktsesongene fra og med 1. april 2012 til og med 31. mars 2017» definerer tydelig hvilke arter som er jaktbare og hvilke arter det er lov å sanke egg og dun fra, skriver foreningen.

– Av måkeartene er det KUN tillatt å sanke egg fra svartbak og gråmåke i Nord-Norge. Det er altså IKKE tillatt å sanke egg fra noen av de andre måkeartene. Overtredelse av disse reglene kan straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år, advarer NOF.

Les også: Hønsehauk og skogbruk

Forbudt å ødelegge reir

Det er også forbudt å ødelegge reir.

– Dette forbudet gjelder alle arter og er hjemlet i Naturmangfoldlovens § 15: «Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås.», skriver NOF.