Mener Stortinget kan velte forslaget til langtidsplan

Drøftingen av Forsvarets langtidsplan er i gang i Stortinget. Ifølge forsker Tor Arne Morskogen, kan den massive mobiliseringen i forkant av høringen få direkte innvirkning på det endelige resultatet.
Nyheter

– Regjeringen har ikke flertall på Stortinget. Det betyr at Stortingets behandling av saken i november kan påvirke det endelige utfallet. Å overbevise spesielt støttepartiene KrF og Venstre, samt Arbeiderpartiet vil kunne betyr at vedtaket i Stortinget vil kunne bli annerledes enn regjeringens forslag, sier stipendiat i statsvitenskap ved Norges arktiske universitet, Tor Arne Morskogen til NRK Nordland.

- Må ta hensyn til økte utgifter

Ifølge Morskogen er det de regionale og lokale politikernes oppgave å fortelle politikerne i Oslo om konsekvensene forslaget får for deres kommune. Han understreker at det er opp til komiteen og Stortinget å sørge for helheten blir ivaretatt, noe som vil bety et mer effektivt forsvar, samtidig som driften balanseres.

Les også: Vil ha fokus på fakta, forsvarsevne og åpenbare feil

– Dersom vedtaket blir annerledes må Forsvarskomiteen og Stortinget ta hensyn til at de økte utgiftene må dekkes inn et annet sted. Det er den underliggende utfordringen, sier til NRK Nordland.

- Viktig å gi informasjon

Ordfører Jonni Solsvik i Andøy (H) vil rette søkelys på fordelene med delt løsning i sitt innlegg når han går på talerstolen under høringen.

- Det er viktig at komiteen får den informasjonen som en slik høring kan gi og på den måten kan stille relevante spørsmål i det videre arbeidet, slår Solsvik fast, uttalte han nylig til VOL.