Regjeringen vil tildele nye oljeområder om to år:

– Mange av de nye oljeområdene vil ligge utenfor kysten i nord

Regjeringen avslørte på oljemessa at de ønsker å tildele nye oljeområder om to år. Både regjeringen og Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

– Dette er en gledens dag, sier oljeminister og myreværing Tord Lien (Frp) om at regjeringen planlegger å utlyse 24. konsesjonsrunde før neste sommer. 

Nyheter

– Dette er en gledens dag. Det er ikke tvil om at industrien er inne i en krevende tid, men de har taklet det med imponerende styrke så langt.

Det sa ifølge Aftenposten oljeminister og myreværing Tord Lien (Frp) under en pressekonferanse på oljemessa i Stavanger mandag.

Utlyser konsesjoner

Lien hadde avslørt at regjeringen planlegger å utlyse 24. konsesjonsrunde før neste sommer, og at tildelingene skal skje året etter.

– Det bør være mulig å tildele områdene før sommeren 2018. I paksis vil mange av områdene som er aktuelle, ligge utenfor kysten av Nord-Norge. Men vi kan ikke si nøyaktig hva slags områder som gjelder.

– Må ha høyt tempo

Også statsminister Erna Solberg (H) var til stede på pressekonferansen.

– Det viktigste vi kan bidra med, er å sørge for et jevnt og høyt tempo i tildeling av områder til oljenæringen, sa Solberg, ifølge Aftenposten.

Hun la til at hun ikke vil ta kampen om en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen i denne runden.

– Men Høyres standpunkt er at vi ønsker å få konsekvensutredet oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Det betyr ikke at alle områdene vil bli åpnet, sier Solberg til E24.

Gahr Støre med på laget

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til samme nettavis at han mener det bør startes konsekvensutredning av boring i Lofoten og Vesterålen i denne stortingsperioden.

– Arbeiderpartiet står på vårt program om at vi i denne perioden bør starte en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. En eventuell igangsetting av aktivitet krever vedtak på landsmøte, sier Støre til VG.

Partiet har for tiden ikke flertall for en konsekvensutredning.

Folkeaksjonen vil påvirke

Sortlending Wenche Cumming, nyvalgt leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, mener noe av det viktigste for organisasjonen fremover er å påvirke Aps landsstyremedlemmer i forkant av stortingsvalget i 2017.

– Landsmøtet i Ap skal gjøre eget vedtak om de går for å åpne for konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi håper selvfølgelig Ap lander på vår side, men det er delte meninger i partiet, og vi kan ikke ta noe for gitt, sa hun i et intervju med VOL tidligere i sommer.

– Vil bli fordømt av historien

Bellona-leder Frederic Hauge mener det regjeringen har sagt i dag, vil bli fordømt av historien som uanstendig, uklokt, kynisk og grådig.

– Regjeringen forstår ikke alle de andre fantastiske mulighetene som finnes for Lofoten og Vesterålen, og som er i konflikt med oljeboring. Selv etter Paris-avtalen nekter regjeringen å innse at oljen må bli liggende i bakken. På den måten undergraver de Paris-avtalen, sier Hauge til NTB.