– Norge har en viktig rolle innen maritim overvåkning

Den amerikanske forsvarsministeren har tilbragt to dager i Norge med vår egen forsvarsminister. De har blant annet snakket om sikkerhet i nordområdene. VOL var tilstede da de to møtte pressen på Gardermoen fredag.

Den amerikanse forsvarsministeren har tilbragt to dager i Norge med vår egen forsvarsminister. De har blant annet snakket om sikkerhet i nordområdene. VOL var tilstede da de to møtte pressen på Gardermoen fredag.   Foto: Sanna Drogset Børstad

Nyheter

– MPA er en av de viktige strategiske satsningene vi kommer til å gjøre gjennom langtidsplanen. Forsvarsminister Carter støtter det veldig, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til VOL.

Den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter har torsdag og fredag denne uka besøkt Norge. Det er det første besøket av en amerikansk forsvarsminister siden 2005.

Sikkerhet i nord

I møter med blant andre forsvarsminister Ine Eriksen-Søreide har Carter pratet om sentrale temaer som det bilaterale forholdet mellom USA og Norge, og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norges nærområder.

– Vi har brukt disse dagene til å utvikle vårt allerede nære forhold, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på en pressekonferanse på Gardermoen militære flyplass fredag ettermiddag.

Blant annet har de to forsvarsministrene kommet inn på tema som sikkerhet i nord, og ikke minst langtidsplanen for Forsvaret.

– Vi tar sikkerhet og forsvar alvorlig, og det vises i langtidsplanen, sa Eriksen Søreide.


US Navy på besøk:

Vurderer å stasjonere amerikanske fly på Andøya

Representanter for US Navy har besøkt Andøya flystasjon. Hensikten med besøket skal være å vurdere mulighetene for å bygge hangarer til amerikanske MPA-fly som skal operere i nord – i tillegg til de norske flyene.USA vurderer Evenes eller Andøy som overvåkingsbase:

Forsvaret: - USA må følge norsk basestruktur

Det amerikanske forsvaret vurderer å bruke Evenes eller Andøya Flystasjon som base for maritim patruljering med sine P8 Poseidon patruljefly. Forsvaret mener amerikanerne må rette seg etter norsk basestruktur.


Viktig samarbeid

Forsvarsminister Ashton Carter snakket med store ord om samarbeidet mellom Norge og USA.

– Norsk lederskap har vært viktig når det kommer til russisk aktivitet. Nord-Atlanteren og Arktis er en del av Nato som er utsatt, på grunn av de store sjøarealene. Norge har en nærhet til regionen, og har en viktig rolle innen maritim overvåkning og kontroll i området, sa Carter på pressekonferansen.

Til VOL sier Eriksen Søreide at det er viktig å videreføre det mangeårige samarbeidet om etterretning og informasjonsdeling.

– Det er viktig å videreføre, fordi situasjonen ikke har blitt mer forutsigbar i nordområdene, tvert i mot, sier hun.


USA vurderer å teste droner på Andøya, mener Evenes er uegnet

Evenes, hvor forsvarssjefen vil bygge opp en ny overvåkings- og dronebase, er av USA vurdert som uegnet til deres planlagte droneflyginger. Andøya flystasjon skal derimot være høyaktuell.