Ny måling: Stort flertall i Nord-Norge mot oljeåpning

En ny meningsmåling viser at et flertall av folket i Nord-Norge er mot konsekvensutredning og oljeåpning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Prospekter kartlagt av OD utenfor LoVeSe sommerne i 2007, 2008 og 2009.   Foto: Oljedirektoratet

Nyheter

Mens ordførerne i 17 kommuner i Nordland og Troms for noen uker siden signerte et oljeopprop med krav om konsekvensutredning, ser folket ut til å mene noe annet.


Ordførere vil ha konsekvensutredning

14.september samlet ordførere fra Lofoten, Vesterålen, Midt-Troms ( Senja), Sør-Troms og Ofoten seg i Stokmarknes seg for å diskutere en eventuell konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja i neste stortingsperiode. Svaret etterpå var JA til konsekvensutredning.

 

Ap-velgere skeptiske

InFact har utført en ny meningsmåling om saken på vegne av Amedia. Nordlys presenterte onsdag kveld resultatet, som viser et klart flertall mot oljevirksomhet og konsekvensutrening av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 

Undersøkelsen er gjort blant folk i de tre nordligste fylkene. På spørsmål om holdning til konsekvensutredning svarer 48,8 prosent at de er negative, 37,6 er positive, mens 13,6 prosent er usikre. Mest skeptisk er innbyggerne i Troms og Nordland. Tallene viser enda større motstand på spørsmål om åpning for oljeboring.

Ifølge Nordlys viser undersøkelsens bakgrunnstall at Frp- og Høyre-velgere er mest positive, mens Ap-velgere er svært skeptiske.


Fellesforbundet i nord krever oljeåpning av LoVeSe

Fellesforbundets avdelinger i Nord-Norge krever konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, og mener en miljø- og oljevernbase bør lokaliseres på Fiskebøl.

 

- Lytt til nordlendingene

- Vi har stor respekt for den usikkerheten mange føler. Derfor er det viktig å sørge for at man får et best mulig kunnskapsgrunnlag, sier direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, til Nordlys om undersøkelsen.

SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes kommenterer målingen overfor avisen med en beskjed til partilederen i Ap.

- Dette bør være et klart signal til Ap som har sagt ja til konsekvensutredning. Jeg ber Jonas (Gahr Støre red.anm.) lytte til nordlendingene. Vi vil ikke ha oljeboring her oppe, sier Fylkesnes til Nordlys.


Årsmøte i Nordland Fylkes Fiskarlag torsdag og fredag:

- Vil bruke mye ressurser for å hindre oljeåpning av LoVe-Se

Til helga er det årsmøte i Nordland Fylkes Fiskarlag. Styreleder Jan Fredriksen fra Bø forteller i ei pressemelding om hvilke tema som skal tas opp.