– Mørketiden ser lys ut

Antall bookinger har økt så mye at reiselivsbedrifter må ansette flere folk i vintermånedene, melder Vesterålen Reiseliv.

ØKNING: Aktivitetstilbyderne av nordlys-aktiviteter og nordlysfotografering har hatt en økning på opp mot 50 prosent.  Foto: Nicolai Solbakk Willumsen

Mange turister ønsker å se spekkhoggere leke seg.  Foto: Marten Bril

Nyheter

Itromsø.no meldte tirsdag at 2016 ble tidenes turistsommer i Nord-Norge.

Og reiselivsnæringen i Vesterålen har all grunn til å fortsette å smile videre. Flere av medlemsbedriftene i Vesterålen Reiseliv melder nemlig om nok en solid økning i bookinger av overnatting og aktiviteter for den kommende vinteren.

– Reportasjer, visningsturer for presse og turoperatører, samt vinterkampanjer som kjøres i samarbeid med NordNorsk reiseliv og Visit Norway er med på å bygge opp Vesterålen som en attraktiv destinasjon også for vinterturisme. Mørketiden ser lys ut, sier Kjetil Paulsen i Vesterålen reiseliv i en pressemelding.

Les også: Knallsommer for reiselivet

Fem cruiseanløp

Ifølge Vesterålen Reiseliv henviser også til statistikk fra Statistisk sentralbyrå og Statistikknett for januar-april 2016 som skal vise at Vesterålen hadde en kraftig økning i vinterturismen. Det var snakk om 32 prosent flere overnattinger på hotell, camping og hyttegrender sammenlignet med samme periode i 2015.

– Dette skaper selvfølgelig en positiv vekst inn til Vesterålen og gir fin økning både for aktivitetstilbydere, men også lokalt næringsliv og handelsstand. Vesterålen er også attraktiv for vintercruise, fem cruiseanløp med over 6.000 passasjerer er meldt inn for vinteren 2016/17, sier Paulsen.

Kjerneproduktene for vinterturisme i Vesterålen er blant annet Nordlys-opplevelser og hvalsafari.

Les også: – Vi ligger noen år bak Lofoten når det gjelder markedsføring

Hvalsafaridobling

Hvalsafaribedriftene melder om opp mot dobling i antall bookinger for kommende vinter, sammenlignet med fjoråret.

Ifølge Vesterålen reiseliv ønsker stadig flere også å komme i romjulen, en tidligere stille periode. Italia, Frankrike, England og Tyskland står for største delen av trafikken men også Spania og Belgia viser økende interesse.

Les også: Hvalsafari har snart tangert fjoråret

Lang nordlyssesong

Aktivitetstilbyderne av nordlys-aktiviteter og nordlysfotografering har hatt en markant økning på opp mot 50 prosent.

– Sesongen er allerede i gang for flere. Nordlyset har vist seg fra midten av september og sesongen strekker seg helt til april.

Flere turoperatører selger pakker i Vesterålen og enkelte bedrifter melder om nyansettelser for å ta unna guideoppdrag.

– Hovedtyngden av turistene kommer fra Nederland, Sveits, Tyskland, Storbritannia og Belgia.

Les også: – De mente bildet var nydelig og lurte på om det var ekte

Samisk kultur

I tillegg er også samisk kultur attraktivt, og Inga Sami Siida i Sortland melder en formidabel vekst i 2015-2016 med opp mot 60 prosent økning.

– For vinteren har de allerede over 20 prosent vekst i forhold til fjoråret, som var et toppår. Inga Sami Siida tok i mot flere større grupper med turister fra Asia, men i hovedsak er de største markedene England, Tyskland og Frankrike. Vintersesongen strekker seg nå helt ut første uka i april 2017, melder Paulsen.