Torsdag ble den nye nærpolitireformen i Nordland presentert. Der ble det blant annet offentliggjort at lensmannskontorene i Bø, Øksnes og Hadsel foreslås nedlagt. I tillegg foreslås også lensmannskontoret i Lødingen å leges ned.

På landsbasis foreslås det å legge ned163 av politiets 339 tjenestesteder.  I Nordland har politimesteren lagt frem et forslag om å redusere tallet på tjenestesteder fra 34 til 19.

Tre alternativer

Arbeidsgruppa som har utarbeidet forslaget, vurderte i utgangspunktet tre ulike organisasjonsstrukturer i Vesterålen, der alternative med sammenslåing av Sortland, Hadsel, Bø, Øksnes og Lødingen, med kontorsted på Sortland, ble vurdert som det mest aktuelle alternativet.

Ifølge rapporten fra arbeidsgruppa, er løsningen bygget på tilbakemeldinger fra ansatte i regionen og hvordan tjenesten, inkludert vakt og beredskap, håndteres i dag. Lensmannen i Øksnes har likevel uttrykt bekymring for at sammenslåingen vil redusere politiets muligheter til å være et såkalt "nært" politi.

For lang avstand

De andre alternativene som ble vurdert var sammenslåing av lensmannskontorene på Sortland, Hadsel, Bø, Øksnes, Lødingen og Andøy, med kontorsted på Sortland, i tilegg til å opprettholde ett eller flere av dagens kontor i Hadsel, Bø, Øksnes eller Lødingen. Hovedårsaken til at alternativ to ble skrinlagt, ifølge rapporten, var på grunn av avstanden til og befolkningstetthet i Andøy:

Avstanden ansees som for stor til å kunne utøve polititjeneste i området med utgangspunkt fra Sortland. Når det gjelder alternativ tre, er de aktuelle tjenestestedene vurdert som små tjenestesteder uten mulighet til å utøve tilfredsstillende vakt og beredskapstjeneste på egen hånd, heter det i rapporten.

Når Sortland og Andøy foreslås etablert som en tjenesteenhet bestående av Sortland lensmannskontor og Andøy lensmannskontor, skal det være fordi forslaget er det som enklest skal kunne oppfylle målene i nærpolitireformen.

- Handler ikke om antall

Politimester i Nordland, Tone Vangen, understreker at det ikke er antallet politikontor som gjør publikum trygge.

- Det som er avgjørende er hva politiet gjør for å forebygge og straffeforfølge kriminalitet og at politiet kommer når du trenger det, sier Vangen.

Hun mener forslaget samlet sett vil gi Nordland politidistrikt en bedre polititjeneste enn de tre gamle politidistriktene hver for seg har klart å levere. Men understreker at bedre polititjeneste handler om mer enn bare sammenslåing av kontorer.

- Det er ikke er organiseringen alene som skal føre til kvalitetsheving, men også endring i politiets arbeidsmetoder, nye verktøy, mer profesjonaliserte fellestjenester og styrket ledelse. Prosessene er i gang og skal pågå i flere år,  fortsetter Vangen i pressemeldingen.

Skal gi et bedre politi

Politiet har allerede gått fra 27 til 12 politidistrikter. De nye distriktene er i gang med et langsiktig utviklingsarbeid. Stortinget har gitt politiet i oppdrag å gjennomgå politiets lokale organisering (lensmannskontorer og politistasjoner og geografiske driftsenheter), og gjøre endringer som sikrer et bedre politi. Dette skal bidra til at mer av politiets ressurser brukes på en operativ og tilstedeværende polititjeneste i lokalsamfunn over hele landet.

Åpen og involverende prosess

Arbeidet med å finne gode lokale løsninger vil pågå utover høsten og vinteren. For å sikre et godt resultat, skal politidistriktene legge til rette for en åpen og involverende prosess med kommunene og tjenestemannsorganisasjonene, heter det i pressemeldingen.Politidistriktet leverer sin tilrådning til Politidirektoratet, som har beslutningsmyndighet i saken. Kommunene kan påklage Politidirektoratets beslutning til Justis- og beredskapsdepartementet, på grunn av forhold ved saksbehandlingen.

Fremdrift i arbeidet med beslutning om ny lokal organisering:

  • Medio oktober - politimesters forslag til lokal organisering sendes til uttalelse blant kommuner og tjenestemannsorganisasjoner

  • Politimester skal innen 15. desember 2016 gi sin tilrådning til Politidirektoratet om eventuelle endringer i antall lensmannskontorer og politistasjoner, og plassering av disse

  • Politidirektoratet har beslutningsmyndighet, og beslutter ny lokal struktur for norsk politi tentativt i midten av januar 2017

  • Kommunene er gitt klageadgang til Justis- og beredskapsdepartementet. Klageperioden er på åtte uker

  • Politidirektoratet vil med en slik tidsplan ha omlag to uker på å vurdere klagesakene, før de eventuelt oversendes til departementet innen 1. april 2017