De ti elevene på backpackerlinja ved Folkehøgskolen Nord-Norge på Evenskjer ble mandag morgen vekket av lærerne med en brå beskjed: Pakk sekken, dere skal dra på en tidagerstur!

– Vi våknet trygt opp på skolen mandag morgen, men ble vekket med beskjed om at vi måtte pakke sekken med en gang og ta med masse ullklær. Vi hadde ingen idé om dette. Det kom veldig brått på, sier Karen Monsen fra Bergen.

Under fattigdomsgrensa

Hun og de ni andre elevene fikk i oppdrag å haike fra skolen på Evenskjer til Vesterålen og Lofoten – og tilbake i løpet av 10 dager. Med et budsjett på kun 10 kroner dagen.

– Det er under fattigdomsgrensa i Afrika. Vi skal med dette sette fokus på FN bærekraftsmål, sier Monsen.

Med så lavt budsjett er folkehøyskolegjengen helt avhengig av gjestfriheten til lokalbefolkningen i Lofoten og Vesterålen denne og neste uke.

– Frem til nå har vi møtt så mange god hjelpere i lokalbefolkningen.

Kåre stilte opp

Mandagen startet med at de skulle prøve å haike til Sortland, og det klarte de fint.

– Vi fikk haik med en som heter Kåre. Han sa han hadde god plass og tilbød oss å overnatte i huset hans på Sortland.

Tirsdag dro de videre til Myre, hvor de også er onsdag kveld.

– Vi har fått så mye god hjelp hittil, vi har kommet med på bussen gratis, og folk er interessert i å høre om prosjektet. Også på Myre har folk vært veldig gjestfrie når vi har forklart situasjonen. Vi fikk til og med fire gratis hotellrom på Myre Kysthotell, det er helt fantastisk, sier Monsen.

Fikk fiskenapp

I prosjektet er det flere oppgaver de skal gjennomføre i løpet av turen. Blant annet å dra på fisketur, som de fikk gjennomført onsdag.

– Det er en morsom historie. Vi stod på kaia i går og så på en liten fiskebåt. En kar trodde vi hadde tenkt å stjele båten, siden vi så lengselsfullt på den. Vi sa at vi bare hadde veldig lyst til å bli med og fiske. Han ringte rundt til kjente, og vi fikk bli med på en båt i dag, forteller folkehøyskoleeleven.

Det var Hlynur Freyr Vigfusson som tok dem med. Han er eier og skipper på Isbjørn på Myre.

– Vi dro line her i fjorden og sendte dem av gårde med dagens fangst, forteller han.

– Ja, vi fikk med oss fisken etterpå og har hatt oss en fiskemiddag nå, sier en fornøyd Monsen.

Sang på Myreheimen

Onsdag har de også utført andre oppgaver, som å ha sunget en sang på Myreheimen, hvor elevene fikk vafler.

– Vi har også vært på helsestasjonen og stilt spørsmål på hva de gjør for å opplyse om HIV/AIDSD i kommunen. Vi skal sammenligne svarene her med dem vi får i Namibia, hvor vi skal i februar, sier eleven.

I februar drar nemlig de ti på backpackerlinja ut på en to måneder lang reise verden rundt, blant annet til Namibia.

Lager film

Men turen her i Vesterålen og Lofoten varer kun i ti dager. Elevene får dermed én dag hver der skal være reisesjef.

Etter å ha forhørt seg med dagens reisesjef, forteller Monsen at de torsdag skal dra til Nyksund og etter hvert Lofoten, hvor nye oppgaver venter.

– Hvordan dokumenterer dere turen for å bevise at dere har gjennomført oppgavene?

– Vi har en egen Instagram-konto hvor vi poster bilder av alt som skjer, slik at lærere, andre elever og familien der hjemme kan se at vi har det bra. Vi filmer med kamera så vi får med alle gullkornene, og vi kommer til å redigere det når vi er tilbake på skolen. sier Karen Monsen fra det gratis rommet på Myre Kysthotell.