Torfinn tilbake der det hele startet

Neste vår har sortlending Torfinn Iversen premiere på sin aller første spillefilm – «Oskars Amerika». Onsdag kveld var han tilbake der det hele startet, på Laterna Magica.

Regissør Torfinn Iversen (til venstre) sammen med hovedrolleinnehaver Odin Eikre og klipper Arild Tryggestad etter onsdagens seanse under Laterna Magica.  

Iversen hadde med seg smakebiter fra sin første spillefilm, Oskars Amerika, som har premiere på norske kinoer til våren.  

Nyheter

Som åtteåring deltok han på Laterna Magica for aller første gang. Nå jobber Torfinn Iversen fra Sortland med film på heltid, og i disse dager nærmer han seg sluttspurten på sin aller første spillefilm.

I mer enn fem år har han jobbet med «Oskars Amerika». Han har skrevet manus, har regien – og en finger med i det meste som ellers skjer. Klipping av filmen er nettopp ferdig, nå gjenstår lydarbeid, fargekorrigering og en del effekter. Filmen er ferdig i januar neste år, og blir å se på norske kinoer utpå våren.


Skal lage spillefilm til 17 millioner

Med millionstøtte fra Norsk filminstitutt får sortlending Torfinn Iversen oppfylt drømmen om å lage spillefilm. Opptakene til kinofilmen skal gjøres hjemmebane i Vesterålen.Smakebiter

Tirsdag kveld var Iversen tilbake der det hele startet, på Laterna Magica, for å fortelle om sin kommende film. Med seg hadde han klipper Arild Tryggestad - og i kinoen i Kulturfabrikken viste de smakebiter fra filmen. Vi kan allerede røpe at Vesterålen tar seg veldig godt ut på kinolerretet.

– Det er spesielt artig å vise frem filmen hjemme siden mye av den er spilt inn her, og folk gjerne kjenner igjen locations, sier Iversen til VOL.

Sortlendingen skrev manuset i Berlin, men med klare bilder av hjemtraktene i hodet. Opptakene ble gjort i sommer på filmcamp i Målselv - men det meste er gjort på ulike locations på Andøya.

Når filmen kommer til neste år vil det være seks år siden sist en originalskrevet familiefilm gikk på norske kinoer.

– Mye arbeid gjenstår fortsatt, men jeg har en god følelse, sier filmskaperen.


– Det blir flere eksklusive premièrevisninger i Vesterålen

Sist uke var innspillingen av «Oskars Amerika» ferdig, og skuespillere og teamet bak kamera har forlatt Andøy. – Både folkene og naturen i Andøy leverte helt topp, sier filmens produsent Mona Steffensen i Original Film.

 

Stokmarknesgutt i hovedrollen

Over skjermen ruller bilder av profilerte skuespillere som Bjørn Sundquist, Jørgen Langhelle og Marie Blokhus. Men hovedrollen det er det Odin Eikre (11) fra Stokmarknes som har.

– Dette er veldig gøy, sier Odin - som var med på tirsdagens seanse i kinoen. Han innrømmer at han ser veldig frem til premieren neste vår. Film har gitt mersmak, og Odin har allerede bestemt seg for å satse på en skuespillerkarriere. 


Odin (11) får hovedrollen i stor film

Odin Eikre (11) fra Stokmarknes har fått hovedrollen i filmen «Oskars Amerika».

 

Lærte av de proffe

Iversen sier at de prøvespilte med over 100 unger, men først da Odin kom føltes det rett.

Odin forteller at han fikk mye god hjelp fra ringrevene Sundquist og Langhelle.

– Jeg fikk mange gode tips. De lærte meg blant annet hvordan jeg skulle spille ut følelser, forteller han - og sier at det var stor stas å bli kjent med skuespillere han før har sett på tv. 

– Det var en stor fordel å ha med erfarne skuespillere. Jørgen og Bjørn er utrolig dyktige og gir veldig mye til motspillerne sine, legger Iversen til. 


Barnefilm fra Andøy sikter på Berlin

Filmfestivalen i Berlin vinteren 2017 er målet for verdenspremieren på regissør Torfinn Iversens «Oskars Amerika». Mulighetene burde være gode: Forspillet til filmen var i Berlin i 2012. Innspillingen har foregått på Andøy.

 

Vil filme mer hjemme

Filmskaperen fra Sortland forteller at han allerede har fire-fem filmideer i skuffen som han er klar til å ta fatt på etter hvert.

– Kommer du til å bruke Vesterålen flere ganger som location for filmene dine? ble det spurt fra salen.

– Absolutt, svarte Iversen.