I forbindelse med politireformen foreslås det at det kun skal være to tjenestesteder i Vesterålen, nemlig på Sortland og i Andøy.

I en høringsuttalelse sier arbeidsutvalget i Regionrådet at de mener dagens antall bør videreføres.

- Formålet med en nærpolitireform i liten grad ivaretas med dette forslaget. Vesterålen har store geografiske avstander som gjør det vanskelig å overholde krav om responstid. Daglig tilstedeværelse av politi må ikke svekkes av reduksjon av antall tjenestesteder, heter det i uttalelsen.

Regionrådet skriver videre at de mener at forslaget med kun to tjenestesteder vil svekke beredskapen i deler av Hadsel og Bø, Øksnes og Lødingen. De mener kravet om maks reisetid til nærmeste tjenestested på 45 minutter heller ikke overholdes med forslaget.

– Vi trenger et nærværende politi med tjenestested i Øksnes Lensmannskontoret i Øksnes er ett av tre som er foreslått nedlagt som følge av nærpolitireformen. I sin høringsuttalelse skriver varaordfører Johnny Rinde Johansen og kommunalsjef Elise Gustavsen at dette oppfattes som et tilbakesteg i forhold til målsetningen om å bli et operativt, synlig og tilgjengelig politi i kommunen. Les hele uttalelsen her. Alvorlige hendelser

Regionrådet mener også faren er tilstede at responstiden ved alvorlige hendelser vil bli betydelig svekket.

De mener at en ved for eksempel voldsepisoder, trafikkulykker og brann  kan oppleve dårligere responstid.

Det heter seg også at politiet i 80 prosent av alvorlige hendelser skal kunne være på plass innen 20 minutter.

- Øksnes, Bø og Lødingen vil i sin helhet falle utenfor kravet om responstid, heter det i uttalelsen.

De mener at økonomi ikke kan være et argument for å ikke gi befolkningen i Vesterålen en reell beredskap.

- Vi bør beholde politikontorene Ordfører i Hadsel og leder i Regionrådet, Siv Dagny Aasvik skriver i en høringsuttalelse at Vesterålen Regionråd foreslår at det opprettholdes tjenestesteder i alle kommuner i Vesterålen. - Flere oppgaver

Regionrådet mener også politiet i sin forberedelse til nærpolitireformen, glemmer viktige oppgaver.

- Høringsdokumentet har stor fokus på alvorlige kriminalsaker, responstid og organisering, men i liten grad på politiets øvrige oppgaver. som et lokalt tjenestekontor kan ivareta. Dette gjelder for eksempel utstedelse av pass, oppgaver knyttet til flyktninger, arbeidstakere fra andre land med mere. Dette er oppgaver som bør løses der folk bor og jobber. Noe annet påfører arbeidsgivere, den enkelte og samfunnets generelt store kostnader i reisetid og ineffektivitet, heter det.

- Det er skuffende, men forventet Ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, er skuffet over at politimesteren i Nordland foreslår å legge ned lensmannskontoret i Hadsel. Hun er opptatt av at dette må innebære mer politi nært folk. - Må heving til

Høringsdokumentet beskriver en videreføring av dagens vakt og beredskap med en patrulje fra Sortland og Andøy som dekker deler av beredskapen selv.

Arbeidsutvalget i regionrådet mener nærpolitireformen bør bdra til en heving av beredskapen sammenlignet med dagens.

Tone Vangen, politimester i Nordland – Vi skal gi trygghet for innbyggerne i Nordland Politiet står midt i en reform. Nærpolitireformen. Den 13. oktober sendte jeg forslag til ny geografisk organisering av politiet i Nordland ut på høring. Flere enheter

Forslaget fra politimesteren innebærer at Nordland deles inn i tre såkalte Geografiske driftsenheter (GDE) med Narvik som hovedsete for en GDE med Lofoten, Ofoten og Vesterplen som en enhet.

- Vesterålen Regionråd ønsker at Nordland deles inn i fem driftsenheter med Lofoten og Vesterålen som en egen GDE. Det viktigste argumentet for dette er de store geografiske avstandene innad i enheten forslaget fra politimesteren vil innebære.

Sortland senter

Om det tas en beslutning på tjenesteenhet i Vesterålen, støttet Regionrådets arbeudsutvalg Sortland kommunestyre sitt vedtak at dette bør legges til Sortland.

- Det er naturlig med Sortland som et geografisk midtpunkt i Vesterålen, heter det i uttalelsen.