Troms Arbeiderparti sier nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

Som første nordnorske fylkeslag i Arbeiderpartiet sier Troms Arbeiderparti ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.
Nyheter

- Dette er fantastiske nyheter fra Troms, og noe Jonas Gahr Støre må lytte til, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet i en pressemelding.

- Klokt og modig

Det var under representantskapsmøtet i Troms AP at vedtaket ble fattet, etter at et mindretall i redaksjonskomiteen la frem forslag om å si nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja,

- Vi vil gratulere Troms Arbeiderparti med et klokt og modig vedtak. Vi vet at dette har vært en lang prosess, men utfallet viser at vi endelig har et fylkeslag i Arbeiderpartiet som lytter til kunnskap, og har vedtak som er til det beste for folk, fisk og framtida, sier Ask Lundberg i pressemeldingen.

Stort flertall

Vedtaket ble fattet med stort flertall i Troms, med 37 stemmer som sa nei til konsekvensutredning, mot 24 som sa ja. De to siste ukene har Vågan i Lofoten og Berg kommune på Senja begge hatt kommunestyrevedtak mot konsekvensutredning og oljeboring i dette området.

- De siste årene har det vært et stemningsskifte i nord, med flere og flere kommuner som sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Når Troms Arbeiderparti nå også har falt ned på det vedtaket er det nødt til å få konsekvenser for Arbeiderpartiets landsmøte i mai, sier Ask Lundberg.

Søndag ettermiddag ble det kjent at også Finnmark Arbeiderparti på sitt representantskapsmøte har vedtatt, med 24 mot 17 stemmer, nei til konsekvensutredning og åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

Strålende fornøyd

Natur og Ungdom er også strålende fornøyd med vedtaket.

- Det er klart vi feirer dette vedtaket. Her har Troms Arbeiderparti fattet et klokt vedtak som slår fast hvor viktig bærekraftige næringer som fiskeri er i disse områdene, og vi vet allerede nok til å si at her kan vi ikke bore etter olje, sier Therese Hugstmyr Woie, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom i en pressemelding.