Fylkestinget samles i Bodø fra mandag til torsdag i neste uke. Til desembermøtet har det som vanlig hopet seg opp mange saker.

– Med 30 saker på sakslista i tillegg til redegjørelser blir det nok et hektisk ting, sier fylkesordfører Sonja Steen til Nordland fylkeskommune sin nettside.

Hun tror budsjett og økonomiplan er den saken hvor det blir mest debatt. Fylkesordføreren har satt av tre timer til dette ordskiftet.

– Det er da også kanskje også den viktigste saken fylkestinget skal behandle under denne samlingen.

Les også: Andværing skal lede Unge Høyre i Nordland

Bekymret

Ingeborg Steinholt, gruppeleder for Rødt på fylkestinget, er bekymret for kutt i samferdselssektoren.

– I budsjettsaken legger vi grunnlaget for arbeidet fremover i mange viktige saker. Det gjelder blant annet samferdsel og det nye samferdselskartet som det nå jobbes med. Det er varslet store kutt på denne sektoren, noe som bekymrer mange langs kysten.

Hun legger til at gode samferdselsløsninger betyr mye for mange nordlendinger.

– Det er svært beklagelig at regjeringen kutter i midlene til samferdsel og dermed gir fylkespolitikerne i Nordland mindre å rutte med til dette viktige formålet, sier Steinholt.

Les også: – Trenger vi virkelig å kappe land for å utvikle Nord-Norge?

Orientering om Andøya

Sonja Steen peker også på en rekke andre sentrale saker under dette fylkestinget, blant annet endringer i tilbudsstrukturen for videregående skole i fylket, samt regionreformen.

Fylkestinget får denne gangen også diskutere landbrukspolitikk i saken om videreføring av landbruksmeldingen for Nordland 2013-2016.

– Det blir også interessante redegjørelser underveis, blant annet om grønn konkurransekraft og pliktsystemet i fiskeriene. Det er også tre orienteringer i fylkestinget denne gangen, blant annet om Andøy-samfunnet og Bypakke Bodø.

På mandag blir også Nordland fylkes kulturpris og kulturlandskapsprisen delt ut i forbindelse med fylkestingsmøtet.