Sjef for radiodistribusjon Petter Hox  i NRK:

– God DAB-dekning for NRK i Vesterålen

NRK i rute foran morgendagens FM-slukking.
Nyheter

– Jeg vil si det er god dekning for våre kanaler i Vesterålen nå, sier sjef for radiodistribusjon Petter Hox  i NRK.

I fjor høst ble 40 nye antenner montert i Nordland, flere av de i Vesterålen. Det skal gi full dekning for alle DAB-kanalene til NRK i hele Vesterålen, nesten.

– Vi har en sender på Sandset som vi av forskjellige årsaker ikke får opp før til sommeren. Derfor blir det et lite hull der, men vi gjør det vi kan for å få den antennen på plass så raskt som mulig.

Plassering

På de kommersielle kanalene vil det fortsatt være en god del dekningshull, men for de som opplever dårlig dekning på NRK-kanalene, har Hox råd.

– Antennene har mye å si. Når folk monterer antenner er det viktig at de følger instruksjonene. Plassering og oppsett har mye å si. Misser man for eksempel med jording, vil det ha en del å si for signalet.

På biler kan plassering i bilen være utslagsgivende.

– Mange bilder har aluminium i frontruta. Da er det ikke en god idé å sette antennen der. Den beste plasseringen kan være i bakruta.

– Det vil være ulik dekning for ulike kanaler

Digitalradio Norge AS sier at det vil være ulik DAB-dekning for ulike kanaler i Vesterålen, og at de komersielle kanalene har dårligere dekning på kysten og i spredbygde strøk enn NRK. – Det er NRK som skal dekke hele befolkningen, og som skal ha de største nettene, sier de. 

 

Utstyr

Dekningen kan også bli påvirket av utstyr. For etter det VOL erfarer kan det være forskjell på dekningen fra nye biler med DAB-utstyr som standard og biler som har fått dette ettermontert.

– Det er forskjell på produkter. Det er mange forskjellige merker på markedet og noen er bedre enn andre. Derfor kan en oppleve forskjeller ut fra hvilket utstyr en velger, sier Hox uten at han kan gå inn spesifikt på utstyr og hva som er godt og ikke.


FM dabber av

11. januar slukkes FM-nettet for rikskanaler i Nordland.

 

VOL har forsøkt å finne ut om det gjøres noe på kort eller lang sikt med de kommersielle kanalene, uten å lykkes foreløpig.

Når vi snakker kommersielle kanaler gjelder dette dekningen for kanaler som P4, Radio Norge, NRJ, P5 Hits og Radio Rock. Dette DAB-nettet vil vises som ”RIKS” i radioens display.

Setter opp flere DAB-sendere i Vesterålen

Nye sendere skal gi bedre DAB-dekning i Vesterålen.

Lokale på FM

Mange har vært kritiske til overgangen til DAB, blant annet Norsk Lokalradioforbund. De har varslet at det for de fleste norske lokalradioer vil være for kostbart å gå over til DAB. Lokalradioer kan sende på FM frem til 2022. Hva som skjer etter dette er fortsatt uvisst.

Det er Stortinget som har vedtatt at FM-nettet skal slukkes.