Kan bli orkan og opp mot 45m/s i kastene onsdag kveld:

- Sjelden vi ser et så hissig værsystem

Onsdag kveld er det meldt orkan og opp mot 45 meter i sekundet i kastene i Vesterålen.

I VERSTE FALL ORKAN: Lilla områder viser at vinden kan nå orkan styrke. Mørkerødt viser sterk storm som er hakket under orkan. Foto: MET 

Nyheter

- Det er sjelden vi ser et uvær som er så hissig som dette, sier Bård Fjukstad som er Værvarslingsdirektør ved Meteorologisk institutt.

Uværet ses på som så voldsomt at det er satt under såkalt økt overvåkning.

- Det kommer et kraftig lavtrykk fra Norskehavet som kommer til å komme i land en plass mellom Lofoten og Nordkapp onsdag kveld. Nøyaktig hvor det kommer til å gå i land vet vi ikke, men vi vet at det kommer.

Fjukstad beskriver uværet som kommer som et kraftig og intenst lavtrykk.

- Det kommer inn med en nordvestlig vindretning på baksiden og det er denne vi er ekstra obs på. Dette vil kunne gi sterk storm og kan hende orkan i Vesterålen. Vindkastene vil ligge på mellom 35 og 45 meter i sekundet. Erfaringen viser at i disse tilfellene er det også vindkastene som er problemet og det som fører til de største skadene, sier Fjukstad.

Det er foreløpig ikke sendt ut ekstremvarsel, men dette vil bli sendt ut om og når det bekreftes at uværet blir så kraftig som man antar nå.

- Vi avventer å sende ut ekstremvarsel til det nærmer seg. For mye kan skje og det er viktig at folk får vite om det litt nærmere selve uværet, sier Fjukstad.

Uvanlig

Fjukstad sier han sjeldent har sett et uvær av denne typen.

- Det er veldig sjelden vi ser en så hissig ting som dette i våre modeller og prognoser – det er absolutt uvanlig. Ekstremvarsler sender vi ikke ut så mange av, sier han.

- Ta forholdsregler

Fjukstad oppfordrer nå folk til å ta forholdsregler.

- Hellet er jo at dette uværet treffer på onsdag kveld og natt til torsdag. Det fører til at folk ikke trenger å ferdes ute. Oppfordringen må være at folk ikke ferdes ute om de ikke absolutt er nødt. Det å ta inn løse gjenstander og sikre søppelboksen for eksempel, er også noe som kan være lurte i forkant av uværet.

Fjukstad oppfordrer også folk til å være forberedt på strømbrudd.

- Slike uvær kan føre til strømbrudd over lengere perioder. Folk bør derfor ha tatt sine forholdsregler og være forberedt på dette.

Torsdag morgen skal uværet ha passert.

- Det er et veldig kort og intenst uvær. Så i løpet av natt til torsdag, vil det være over.

Overvåkes

Værsituasjonen ses på som så alvorlig at den nå overvåkes.

På Met.no beskrives en slik situasjon på følgende måte:

«Værsituasjonen er nå under ØKT overvåkning og publikum må sjekke TV/radio/internet for oppfølgende meldinger. Ovenfor angitte områder og værforhold må foreløpig vurderes som anslag på potensial, IKKE et detaljert ekstremvarsel. Dersom data tilsier at denne situasjonen bør nedgraderes, vil det bli meldt at økt overvåkning avsluttes. Dersom data tilsier at denne situasjonen bør oppgraderes, vil det bli sendt ut ekstremvarsel i henhold til gjeldende kriterier.»