Strålende kritikker for Tungeskjærerne

Solveig Melkeraaens dokumentarfilm om tungeskjæring får knallkritikker i Tromsø-pressen.

Tobias og Ylva under innspillingen av Tungeskjærerne på Myre.  

Nyheter

Øksnesværing Solveig Melkeraaen hadde mandag premiere på sin dokumentarfilm Tungeskjærerne under åpningsdagen på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

I filmen tar Melkeraaen publikum med til Øksnes for å vise fram en stolt tradisjon, som hun også selv har vært en del av, nemlig torsketungeskjæring. I hovedrollene finner vi Melkeraaens tantebarn Ylva fra Oslo, som reiser til Øksnes for å lære seg kunsten. Der får hun god opplæring fra myregutta Tobias og Matteus.


- Jeg har vært i en klippeboble i én måned

Solveig Melkeraaen viste mandag kveld sin dokumentarfilm «Tungeskjærerne» på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

 

Feel good-perle

Tungeskjærerne var åpningsfilm under TIFF mandag, hvor 1500 publikummere på en rekke utsolgte visninger, fikk med seg premieren. De første anmeldelsene er nå også å finne i Tromsø-pressen. De er svært begeistret etter å ha sett filmen. Nordlys' anmelder Jørn Normann Pedersen kaller filmen en feel good-perle av de sjeldne, og gir den terningkast fem.

– Tungeskjærerne er langt mer enn bare et miljøportrett, eller en dokumentar om «eksotiske», nordnorske skikker og tradisjon i en tid der barn knapt får holde i en lommekniv. Det er også en rørende, sjarmerende og fin fortelling om vennskap, ansvarliggjøring og mestring, skriver Normann Pedersen.


Setter opp ekstraforestilling av Tungeskjærerne

Billettsalget til Solveig Melkeraaens nye film, Tungeskjærerne, går så det suser.

 

– Kul blåsar

I avisa Tromsø triller Egon Holstad terningkast fire, med en oppfordring om at filmen bør vises på skoler landet over.

– Tungeskjærerne er en veldig fin film om vennskapet mellom to sjarmerende unger, og viser samtidig den uvurderlige betydningen tungeskjæring har og har hatt, godt understreket av masse gamle stillfoto fra gamle dager, skriver Holstad som ikke legger skjul på at han lar seg sjarmere av myregutten Tobias Evensen.

– Tobias er en helt bedårende og kul liten blåsar fra Myre, og er den som leverer de beste linjene i filmen, som da han helt i begynnelsen løfter kniven mot kameraet og full av troverdighet småroper «Fesk lukte ikkje møkk, det lukte pænga». Vil anta det var flere som smeltet da. Dere var i så fall ikke alene, skriver Holstad.


Se Øksnes-ordføreren danse til Dolly Parton

I helgen spilles det inn musikkvideo på Myre.

 

Seier for dokumentarsjangeren

Skribent og blogger Helge M. Markusson sier filmen til Melkeraaen er den fineste han noen gang har sett om barn, om kystfisket og Nord-Norge.

– Jeg gikk med lette skritt ut av kinosalen i morges. For en åpningsfilm, for en seier for dokumentarsjangeren, for Nord-Norge, for TIFF som har valgt klokt og riktig, og ikke minst for barn! skriver Markusson.

Filmen vises for første gang i Vesterålen på en eksklusiv førpremiere 14. februar under Vesterålen skreifestival på Myre. Den første av to visninger er utsolgt, den andre er det få billetter igjen til.