- Hver tiende nordlending sier de har opplevd brann i apparater som vaskemaskiner, kjøleskap og tørketromler, sier rådgiver og ekspert på boligskader i Gjensidige, Simon Andre Olsen.

Rundt 160 boliger i Nordland blir hvert år rammet av brann og branntilløp som starter i elektriske husholdningsapparater.

- Vaskemaskiner og tørketromler bør kun brukes når du er hjemme og er våken. Da kan du reagere raskt dersom noe skulle skje, anbefaler Olsen.

Så mange som halvparten av alle boligbrannene i Norge kan knyttes til elektrisk anlegg eller elektrisk utstyr i hjemmet.

- Økt bevissthet i hvordan vi håndterer og bruker elektriske utstyr, sammen med kontroll av det elektriske anlegget, er det viktigste vi kan gjøre for å unngå boligbrann, sier Olsen.

Gode råd:

  • Bruk skjøteledninger kun midlertidig.

  • Rengjør bak kjøleskap, oppvaskmaskin og vaskemaskin minst én gang i året. Spesielt kjøleskap er avhengig av lufting for å fungere som de skal, for mye støv kan blokkere luftingen.

  • Hold fast stikkontakten når du drar ut støpselet. Mange stikkontakter blir løse etter hardhendt behandling, noe som kan føre til svikt i kontaktene og dermed gnist/brann.

  • Gjennomfør en el-kontroll for å oppdage og utbedre skjulte feil og mangler på det elektriske anlegget som kan være brannfarlige.