Gjelder foreløpig ikke Norge

EU fjerner avgifter på dataroaming

Allerede til sommeren fjerner EU avgiftene ved såkalt dataroaming, etter at EU-parlamentet og EU-rådet er blitt enige om en avtale.

ROAMINGSLUTT Nå blir det slutt på roaming-avgifter i EU. Det betyr at man kan bruke mobiltelefonen i andre EU-land uten at det koster ekstra. Foreløpig gjelder dette ikke for norske mobilbrukere.  Foto: Foto: Jan Haas /NTB scanpix

Nyheter

Avtalen ble ferdigforhandlet natt til onsdag, og allerede 15. juni fjernes avgiftene ved dataroaming, det vil si bruk av mobildata i et annet EU-land enn der man har abonnement.

–Det har vært en lang kamp, som har pågått siden 2013. Dette er en seier for forbrukerne, som nå kan bruke mobildata i alle EU-land uten at det koster dem noe ekstra, sier EU-parlamentariker Jens Rohde til nyhetsbyrået Ritzau. Rohde var fortørnet av overprisingen av datatjenester da han for fire år siden forslo at det skulle innføres fri roaming.

– Ingen ekstraregning

De siste punktene som måtte på plass handlet om kompensasjon til teleselskapene for å levere data til andre selskapers kunder. Rohde sier forbrukerne i 2013 i gjennomsnitt betalte nesten åtte ganger den reelle kostnaden når de brukte mobildata i utlandet. 

–Med denne avtalen slipper folk å tenke på at det kommer en ekstraregning. Det er ikke sikkert dette gjør EU bedre, men det er en reell endring som borgerne i unionen vil merke, sier Rohde.

Gjelder ikke Norge

Avtalen omfatter foreløpig bare de 28 EU-landene og gjelder dermed ikke Norge. Samtidig har EØS-avtalen tidligere sørget for at også norske mobilkunder får ta del i harmonisering av mobilmarkedet i EU.