VOL kommer til å levere en serie artikler fra rundt regnet ett hundre år tilbake for å gi et innblikk i hva som var viktig for vesterålingene i tiden rett før og rett etter 1920. På den tiden dekket Vesteraalens Avis hele regionen, hvilket den nedenstående artikkelen fra 1923 viser.

Språket er for orden skyld noe tilpasset dagens rettskriving.

Rett før jul 1922 ble det holdt stort fiskerimøte på Melbo, med ca. 600 fiskere og fiskeriinteresser fra hele Vesterålen. Møtet ble åpnet av herr Chr. Frederiksen, som ble valgt til ordstyrer. Han rettet en spesiell takk til alle deltakere for fremmøtet.

Han takket også spesielt de inbudte fiskeridirektør Asserson, overvrakere Parelius og Bjørnes, byråsjef Walnum, telegrafdirektør Niekelsen, statens klippfiskdirektør Odd Gundersen, utvalgsformann Andersen-Strand og fiskeriinspektør Ellingsen m.fl.

Vrakerloven for klippfisk

Det er ønsket om at kunne gavne vår fiskerinæring som for tiden har store vanskeligheter å kjempe med som har gitt foranledning til dette møtet, og jeg vil håpe at møtet ved å utrede de forskjellige spøørsmål og ved sine uttalelser for øvrig vil kunne gagne fiskerinæringen, sa Frederiksen under åpningen.

Det er visstnok slik at alle næringer i disse dager klager over stagnasjon og økonomiske vanskeligheter, men vår fiskerinæring mener jeg har særlig krav på oppmerksomhet, da den foruten sine over 100.000 praktiske fiskere, teller et betydelig antall næringsdrivende, som i større og mindre grad er tilknyttet fiskeriene og lever av disse, la han til.

Foruten at opphjelpe bedriften ved å arbeide for bedre behandling av produktene og derigjennom bedre eksport burde vel også være spørsmål om at statsmyndighetenebør ha sin oppmerksomhet henvendt ved nødvendigheten av direkte eller indirekte foranstaltninger å støtte og hjelpe fiskerinæringen, sa Chr. Frederiksen.

For å fremholde disse krav og ønsker er det nødvendig at bedriftens praktiske utøvere fremkommer med sine forslag og utredninger og det er som nevnt vårt håp at de vil vinne tilbørlig oppmerksomhet, formante direktøren på Melbo.

– Med disse ord vil jeg erklære møtet for åpnet, sa han.

Fiskeridirektør Asserson redegjorde for vrakerloven for klippfisk. Overvraker Parelius og klippfiskdirektør Odd Gundersen redegjorde for sitt syn på saken.

Møtet vedtok en felles uttalelse om at vrakerloven ansees nødvendig for gjennomførelse av en bedre behandling av fisken og som følge derav bedre kvalitet og priser for klippfisken. I uttalelsen stod det blant annet også at kvalitetsgrensene for norsk klippfisk ikke blir strengere enn gjeldende regler i klippfiskeksporterende land.

De praktiske fiskere og tilvirkere bør ved utsendte veiledere og vrakere gjøres nøye bekjent med vrakerlovens bestemmelser og nødvendigheten av å fremskaffe bedre produkt ved omhyggelig behandling av fisken. Kjøp av usløyet fisk er forbudt.

Traktaterne og hetvinforbudet

De 600 deltakerne på møtet tilhørte ulike politiske retninger, og ville alle «fremme folkets edruelighet», men mente følgende:

– I det vi fastholder vårt ulike prinsipielle syn på forbudsspørsmålet i alminnelighet, tilråder vi under nåværende forhold at hetvinsforbudet oppheves uten forutgående folkeavstemning. Derved vil antakelig oppnås fordelaktige avtaler med vinlandene, til gavn for våre nødlidende næringsveie, særlig fiskeriene og skipsfarten. Vi anser opphevelse av hetvinsforbudet bedre enn en fortsettelse av kontigenteringslinjen eller tollkrig.

Vår forutsetning er at brennevinforbudets opprettholdes, samt at smuglingen kraftigst muligst bekjempes, og at reseptmisbruket søkes hindret ved praktiske lovregler og en skarpere kontroll.