Mishandlingen skal, ifølge tiltalebeslutningen, ha vart i en periode over 9,5 år. Retten anser mishandlingen som grov på grunn av dens varighet.

– Det som ofte er vanlig, i den grad man kan si at noe er vanlig, er at det tar lang tid å avdekke ting som skjer i hjemmet. Man vil ikke tro at unger ikke har det bra, sier Astrid Lindgaard Olsen, som er jentenes bistandsadvokat i saken.

– Terskelen for å tro sånne ting har vært høy, og det var vanskeligere før. Nå er det mye mer fokus på at slike ting faktisk skjer, og både hjelpeapparat og familie er mer oppmerksom, sier hun.

Vold i hjemmet

Mishandlingen skal ha startet i januar 2007. I perioden skal hun ha slått sine døtre i hodet eller kroppen, og/eller ha lugget dem i håret og kløpet dem i armen. Kvinnen er tiltalt for å ha dunket den ene datterens hode mot en vegg, tatt tak i nakken hennes og klemt til og/eller ha dyttet eller presset henne ned i gulvet.

Kvinnen skal også, ifølge tiltalen, ha fortalt datteren at hennes far ikke var glad i henne.

– Lojalitetskonflikt

Lindgaard Olsen har taushetsplikt, og uttaler seg til VOL på generelt grunnlag.

– Det er unge jenter som er fornærmet i denne saken. Det som ofte er problematisk når det gjelder vold eller mishandling hjemme, er at det oppstår problemer med lojalitetskonflikter. De er som regel glade i foreldrene, og det er sjeldent at unger vil at foreldrene skal få en straff. De vil jo ha de der. Derfor blir det vanskelig med sånne saker, sier hun.

– Bra at det tas tak

Det er ikke så ofte at vi ser slike saker, verken i Vesterålen eller i landet for øvrig.

Kvinnens forsvarer, Stian Paulsen, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.