– «The Whale» gull verdt

Både hos internasjonale turoperatører og Innovasjon Norge skaper ideen om et nasjonale hvalsenter på Andøya «The Whale» begeistring. En markedsanalyse viser at satsinga har voldsomt potensiale.

FOLKEFEST Hanne Strager og Lisbeth Seppola kunne glede seg over en fantastisk dag for «The Whale».  Foto: Alf Ragnar Olsen

Nyheter

Kick off-arrangementet på Andøya for «The Whale» ble en real folkefest. Før paraden startet dagen med foredrag og presentasjon i Romskipet Aurora. De rundt 100 deltakerne fikk blant annet høre prosjektleder Børre Berglund presentere en markedsanalyse som viser at senteret vil bli god butikk fra første driftsår.

– 70.000 besøkende

– Analysen er svært nøktern. Vi har tatt mange forutsetninger for å sikre realismen, og tallene er hyggelig lesning. Første driftsår beregnes det 35.000 besøkende. Så vil dette stige ettersom attraksjonen blir innarbeidet i markedet, til et nivå på rundt 70.000 gjester fra sjette driftsår. Både rent driftsmessig for senteret i seg selv og for reiselivskommunen Andøy er dette et prosjekt med voldsomt potensiale. Ringvirkningene kan fort utgjøre 100 millioner kroner.

– For dette er en attraksjon som vil få mellom 35.000 og 70.000 turister til å tilbringe mer tid i Andøy. Om de tilbringer en eller to ekstra netter under sitt besøk, er det klart dette betyr mye for både hoteller, spisesteder, øvrige opplevelsesbedrifter og næringslivet generelt.

– Markedsanalysen viser også at en slik attaksjon er noe internasjonale turoperatører er svært interessert i. Hele 85 prosent sier dette er svært bra for deres kunder, opplyste Berglund.

– Kvalitet

Hanne Strager understreket på ny viktigheten av å tenke kvalitet.

– Det er bare ett sted i verden som kan sammenliknes med Andenes i hvalsammenheng. Det ligger på andre siden av kloden, i Monterey Bay i California.

– Men Andenes er unikt i verdenssammenheng. Det skyldes spektakulært vakker natur, nordlys og det faktum at dette er et lite sted, er et fortrinn. Men for at dette skal bli den verdens-attraksjonen det bør bli, må arkitekturen, innholdet og alt stemme. Dette må bli et senter som ikke bare innfrir forventningene hos gjestene - men overgår dem! sa Strager engasjert.

Hovedprosjekt

Nå går man over i hovedprosjektfasen. Gunnar Jan Olsen, Arne Hjalmar Hansen og Benn Eidissen er sikre på at dette blir et viktig prosjekt for reiselivet i Andøy – og at det vil bli realisert.

– Dette har et enormt potensiale. Asiatene har ikke «oppdaget» Andøy og Andenes enda. Men det er i ferd med å skje, og det vil ta helt av. I dette bildet er The Whale viktig.

– Tidsskjemaet som ble satt for ett år siden ligger fortsatt til grunn. Målet er åpning 1. juni 2020. Det er ting som må klaffe, men samtidig er Andøy nå i en spesiell situasjon som kan bane vei og åpne muligheter for The Whale, mener de tre.

– Fantastisk dag

– Det har blitt en helt fantastisk dag. The Whale ble den folkefesten og fikk det engasjementet vi håpet på. Nå gleder vi oss til å jobbe videre i hovedprosjektet, sier Camilla Ilmoni og Lisbeth Seppola.

Onsdag kveld ble folkefesten avsluttet i Norlandiahallen på Andenes - med røyk, flott musikk, heliumballonger og selvsagt den store hvalen i fokus…