Kystvaktens far er æresgjest på 40-årsjubileet:

– Det er et strålende program, og strålende gjester

Tirsdag og onsdag denne uka er finstasen på og feiringa i gang for de prominente gjestene på Kystvaktas 40-årsjubileum. – Dette er helt strålende, sier feiringas æresgjest, nemlig Thorvald Stoltenberg, som var den som tok opp behovet for en moderne kystvakt tidlig på 1970-tallet.
Nyheter

Stoltenberg var den gang statssekretær i Forsvarsdepartementet, og ble leder av det som skulle hete Stoltenberg-utvalget, i 1974. Utvalget fant ut at en moderne kystvakt skulle erstatte det sjømilitære fiskerioppsynet.

Les også: Feiringen av Kystvakta er i gang

– Ja, jeg var med på å starte hele ideen om en moderne kystvakt tidlig i 1970-årene. Derfor er det så artig å være her i dag, når vi ser hvor langt Kystvakta har kommet, sier Stoltenberg til VOL i en pause mellom to av mange interessante foredrag i Kulturfabrikken tirsdag.

Historie

Tirsdag var det stort fokus på Kystvaktas historie og betydning i historien, samt utfordringer, ansvar og potensial blant annet i Arktis. Tirsdag kveld skal gjestene møtes til festmiddag, før det faglige programmet fortsetter onsdag.


Mange celebre gjester til Sortland for å delta på Kystvaktas 40-årsfest

Både Thorvald Stoltenberg, forsvarsministeren, Kripos-sjefen og riksadvokaten kommer til byen.

 I 1978, da Stortinget behandlet lokaliseringen av Kystvakta, ble det vedtatt å legge den til Sortland - men med knapp margin. Stoltenberg selv var ikke en del av denne debatten.

– Jeg kjenner Norge og nordmenn, og ville derfor ikke være med i drøftelsene av selve lokaliseringen av Kystvakta. Men Sortland var nok favorisert fra begynnelsen, sier Stoltenberg.

Les også: Riksadvokaten: – Viktig at Kystvakta er klar på hvilken hatt de har på (saken er for våre abonnenter)

Fin fest

Selv er han storfornøyd med programmet og gjestene, som blant annet består av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, riksadvokat Tor Axel Busch, Kystvakt-sjef Sverre Engenes, samt en rekke etatsjefer og direktører i blant anne sjøfartsdirektoratet, Rederiforbundet, Kystverket, Polarinstituttet og Redningsselskapet.

– Det er helt strålende. De som leder oss gjennom det er tørrvittige og morsomme. Og så ble jeg så glad da jeg fikk høre Forsvarets musikkorps. Jeg elsker janitsarmusikk, sier Stoltenberg.