Det viser fersk statistikk fra SSB. Veksten det siste året er på over 10 prosent.

I januar bokførte hotell og hytter i Nordland 70.221 overnattinger mot 63.595 i samme måned i fjor, men for syv år siden ble det bare solgt 42.387 overnattingsdøgn i januar. Og går vi tilbake til januar 2005 ble det bare solgt 34.877 overnattingsdøgn i Nordland.

Også i resten av Nord-Norge ser vi samme tendens. Finnmark økte med 13,5 prosent i forhold til i fjor, og har en økning på 96 prosent fra 2005. Troms har den flotteste veksten. I januar i år ble det solgt 118.323 overnattinger. Det var en økning på 17,8 prosent sammenlignet med januar i fjor. Troms har økt 117 prosent fra 2010 og 155 prosent siden januar 2005.

Næringsprisen til økologisk reiselivsbedrift i Bø: – Opplever denne som en oppmuntring til reiselivet ytterst i Vesterålen Ellen Marie Hansteensen på Litløy fyr får årets næringspris for kvinner, fra Nordland fylkeskommune. Øker mer

Regionale overnattingstall for Vesterålen er ikke klare, men det er ventet at stor vekst også i Vesterålen. I 2016 økte Vesterålen 20 prosent mer enn resten av Nordland, beretter reiselivssjefen i Vesterålen, Astrid Berthinussen. Hun jubler over fremgangen.

Vi er kjempefornøyd med at tallene raser oppover. Økningen skyldes et større fokus på vinter, vi har fått opp mange nye vinterprodukter – med samisk kultur, hvalsafari og nordlysfotografering som topp 3 – dette har trukket turister. Vi har i flere år nå satset på vinter gjennom blant annet vinterkampanjer i samarbeid med Innovasjon Norge og NordNorsk reiseliv. Kampanjene har vært både digital markedsføring, annonser og artikler i diverse medier samt visningsturer både av operatører som kjøper produktene våre og journalister i diverse medier, sier reiselivssjefen.

Oslo-Andenes-Oslo: Nye flytider gull verdt for destinasjon Andøy Ordfører Jonni Solsvik mener de nye Widerøe-rutene er gull verdt for Andøy som reisemål. «Skitvær»

Berthinussen roser aktørene i Vesterålen. De har blitt flinkere også til å utnytte «skitværet».

-Det fine med Vesterålen er at vi har et så variert tilbud. Når for eksempel hvalsafarituren må utsettes på grunn av dårlig vær, tilbys turistene å oppleve «skitværet» utendørs. For eksempel ved besøk i uværshuler, eller fotosafari i dårlig vær.

En av reiselivsbedriftene som øker mye, er Ringstad Sjøhus i Bø.

– Vi har hatt en veldig god vintersesong i år og er strålende fornøyde, sier Ann Karina Jakobsen ved Ringstad Sjøhus.

Hun forteller at de har hatt en 74 prosents økning i årets vintersesong, som gikk fra midten av januar til midten av mars, sammenlignet med fjoråret.

– Vi har hatt en tredobling av tallet på vinterturister. I samme periode i fjor hadde vi 338 gjestedøgn, mens vi i år har hatt 921, sier hun Jakobsen.

Hun tror forklaringen handler om at regionen er godt tilrettelagt for å ta imot vinterturister.

– Vesterålen har mange gode vinteraktiviteter for vinterturister. Vi ser at flere og flere ønsker seg hit og ut av Tromsø. Det er også stadig flere aktører som selger nordlysopplevelser, sier hun.