Størst fall har Sortland, som faller 40 plasser på listen. Likevel er Sortland desidert best plassert på listen.

Kommunal Rapport har i flere år rangert norske kommuner etter en rekke kriterier. Tallene så langt er foreløpige. Den endelig listen kommer i juni.

Vesterålskommunene skårer dårlig: Men i Andøy kan de smile bredt Andøy kommune har klatret 248 plasser på Kommunal Rapports Økonomibarometer og er – nesten uten konkurranse – Vesterålens beste kommune. Faller

I 2016 ble Sortland rangert som Norges 202. beste kommune. I år faller Sortland 40 plasser og er havnet på 242. plass.

Hadsel faller med 28 plasser, Lødingen faller med 18 plasser og Bø faller med 14 plasser, og er nå nede på 422 plass i Norge.

Dumpet av naboen - straffet av statsråden - Det er et underlig paradoks at også kommuner som ønsker sammenslåing vil bli straffet økonomisk, og må tilby dårligere tjenester til sine innbyggere, skriver Heidi Greni, Senterpartiets kommunalpolitiske talsperson i et innlegg på VOL. Bare to

Det er bare to kommuner i Vesterålen som klatrer på listen. Den ene er Andøy. Den andre kommunen er Øksnes, som stiger 17 plasser til 365. plass.

Kommunal Rapport skriver følgende om Andøy:

–Andøy er inne på Topp 100-lista innen vann, avløp og renovasjon, økonomi, helse og barnehage.

For Øksnes skrives det:

– Øksnes er helt i toppsjiktet innen sosialtjeneste. Kommunen er også inne på Topp 100-lista hva gjelder helse.

Gledelig

– Dette er en gledelig forbedring, sier Lill Pettersen i Andøy Senterparti.

– Andøy har fortsatt en vei å gå, særlig for sårbare grupper. Det gjelder å være våken i de sakene som kommer innenfor de områdene vi scorer dårlig på og se hva vi kan gjøre til beste for våre innbyggere, men det er veldig bra med positiv utvikling, sier Pettersen.

- Lødingen har det best for seg selv Debatten om kommunesammenslåing fortsetter. Lødingen Aps Hugo Jacobsen skriver i et innlegg på VOL at Lødingen har det best som egen kommune. Viktig

Øksnes-ordfører Karianne Bråthen sier til Vol at hun synes det er veldig bra at også Øksnes klatrer på listene.

– De som skal ha takken for dette er dem som gjør jobben for å levere tjenester og lederne deres. Vi drifter marginalt på mange områder, og at vi klatrer på kåringen er kjempebra. All honnør til kommunenes ansatte, sier Bråthen.

Hun peker på at slike kåringer er statistikk, og at kommunene ikke alltid kan gjøre noe med tallene. Mangler det for eksempel kulturhus i en kommune, kan en kommune skåre dårlig på områder.

– Statistikk er statistikk og tallene som føres inn er ikke bestandig like grei å forstå seg på, men når man måler kommunen mot seg selv har man noe å strekke seg etter, sier Bråthen.

Kilde: Kommunal Rapport

Kommunebarometeret
Kommune/rangering20172016Endring
Sortland242202-40
Lødingen280262-18
Andøy33740063
Øksnes36538217
Hadsel385357-28
422408-14