Politiadvokat Kay Rønning Nyvold

Etter at VOL tirsdag kveld hadde tre saker knyttet til prostitusjon, hvor det kom frem at to prostituerte angivelig var på rundreise for å selge sex i Vesterålen sist helg, tok vi i dag kontakt med politiadvokat Kay Rønning Nyvold for å få svar rundt straffene ved kjøp av prostitusjon.

Bakgrunn:Lurer seg inn på overnattingssteder

Han kunne fortelle at straffene for kjøp av sex er strenge.

– For en førstegangsforseelse er det snakk om 25000 kroner i bot. I ytterste konsekvens kan det bli fengsel i ett år. Om individet man kjøper sex av er under 18, økes strafferammen til to år, sier Rønning Nyvold.

Det å sikte noen for kjøp av sex er imidlertid ikke en enkel affære.

– Det er få pågripelser. Det forekommer av og til, men ikke ofte. I alle fall ikke her oppe hos oss. Rent bevismessig er det vanskelige saker for det er ikke alltid enkelt å bevise at det har vært en transaksjon mellom partene.

Overnattingssted varslet politiet i helga om prostitusjon: – Forekommer én til to ganger i måneden Overnattingsstedet som trolig ble brukt som base for prostitusjon i helga, var flere ganger i kontakt med politiet. De mistenker prostitusjon månedlig. Vil ta bakmenn

I 2009 endret man lovverket i Norge slik at det i dag er lov å selge sex, men ikke å kjøpe det. En lov som ifølge politikerne som vedtok den kom til for å beskytte kvinnene som selger sex.

Lovverket gjør at de som er bakmenn, eller halliker, risikerer straff.

– Hallikvirksomhet har en strafferamme på seks år. Igjen, så er det her vanskelig å bevise, sier Nyvold.

De som i Norge har blitt dømt for Hallikvirksomhet er også de som med vitende vilje, har leid ut leiligheter til prostituerte forklarer Nyvold.

Når det gjelder overnattingssteder, så skal det mye til for at de blir straffeforfulgt.

– Da må de ha leid ut til noen de vet driver med prostitusjon. De fleste vil når de blir gjort kjent med hva som bedrives på hotellet sitt eller overnattingsstedet sitt, kaste ut vedkommende.

Overnattingsstedet hvor det angivelig skal ha pågått prostitusjon i Vesterålen sist helg, kontaktet politiet umiddelbart. Det er rette veien å gå mener Rønning Nyvold.

– Gjør man det, er man uansett på den sikre siden. De som driver overnattingssteder i Vesterålen, er flinke til å si fra med en gang de mistenker, og det er bra.

På landsbasis har det imidlertid vært episoder hvor individer vel vitende har leid ut leiligheter til personer de vet bedriver prostitusjon. I mange tilfeller har det ført til domfellelser for hallikvirksomhet, opplyser politiadvokaten.

Politiet: – Vet det forekommer med jevne mellomrom Regionlensmann Per Erik Hagen sier at politiet vet at det forekommer prostitusjon med jevne mellomrom i Vesterålen. Han oppfordrer de som vurderer å kjøpe sex å tenke seg om to ganger. Ulovlig å annonsere

I tilfellet fra Vesterålen i helga, gikk de prostituerte ut på et nettsted og annonserte at de var i Vesterålen. På nettstedet annonserte de en rekke seksuelle tjenester de kunne yte. Samtidig sto det hva det ville koste fra 15 minutter opp til en time. Dette er ikke lovlig, ifølge Rønning Nyvold.

– Det er forbudt med offentlig kunngjøring av seksuelle tjenester. Å formidle det eller å etterspørre det er også ulovlig og kan straffes med bøter.

Det å straffeforfølge er imidlertid ikke lett.

– Utfordringen ligger i å finne ut hvem som står bak. Det er ofte ikke jentene som er avbildet som har lagt ut annonsen, og de som har lagt den ut er vanskelig å finne eller å stadfeste hvem er. I tillegg er sidene det annonseres på ofte ikke norske. Derfor er det uhyre vanskelig å bevise.

Over 1000 prostituerte

Det er svært vanskelig å fastslå hvor mange det er som selger sex i Norge. Ifølge Prosenteret er det i den synlige gateprostitusjonen greit å få en oversikt over hvor mange prostituerte det er. I 2010 var det omtrent 900 personer. Det største markedet er i Oslo, men det finnes også synlig gateprostitusjon i Stavanger og Bergen. Hvor mange som selger sex fra leiligheter, massasjeinstitutter og lignende er vanskeligere å anslå. Pro Sentret registrerte i 2010 at det var ca. 1300 personer som solgte sex gjennom annonsemarkedet på internett. Pro Sentret hadde i 2014 kontakt med 1060 enkeltpersoner med prostitusjonserfaring.