De to sto tiltalt for brudd på straffeloven paragraf 270 første ledd, som omhandler økonomisk vinning ved å gi falsk informasjon.

De to tiltalte skal i 2012 ha avsluttet et forhold. De hadde barn sammen.

Kvinnen ble tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt overgangsstønad på totalt 242.492 kroner i løpet av halvannet år. Påtalemyndigheten mente at de to tiltalte faktisk bodde sammen da hun mottok stønaden, og at hun dermed hadde gitt uriktig informasjon for å få penger.

Mannen sto tiltalt for å ha underskrevet papirer på samlivsbrudd, men at de likevel bodde under samme tak. På grunn av dette sto de også tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring.

Rettens vurdering

Retten kom frem til at de to skulle frifinnes. Retten fant det bevist at de ikke bodde sammen. Dette kom retten frem til etter å ha hørt tre vitner uttale seg.

De to tiltalte forklarte at de ikke bodde sammen. De forklarte imidlertid at de var kjærester, men at forholdet var «av og på».

Selv om retten fant det bevist at de to med jevne mellomrom hadde bodd sammen, ble det også bevist at de to i like stor grad hadde bodd fra hverandre. I flere tilfeller var det kun snakk om overnattinger.

Rådførte seg med NAV

Kvinnen forklarte i retten at hun rådførte seg med NAV om hun kunne søke overgangsstønad, selv om hun fortsatt var kjæreste med den andre tiltalte. Dette fikk hun ifølge dommen medhold i hos NAV. Der fant retten en grunn for nødvendig tvil. Retten fant derfor ut at begge skulle frifinnes.