– Jeg har ikke finstudert tallene, men jeg antar at de lave ledighetstallene har sammenheng med at det er god aktivitet i fiskeindustrien i kommunen. Den betyr mye for antallet arbeidsledige, sier Nav-leder Gøril Beathe Gynhild Johnsen.

i Bø. Hun har jobbet med de arbeidsledige i Bø i en mannsalder, og sier at maimåneden er ny rekord for henne.

– Jeg har aldri sett lavere tall. Da jeg i sin tid arbeidet for A-etat med arbeidsledige, var det ikke uvanlig at vi rapporterte månedstall på ti prosent, sier Johnsen.

Nav-lederen sier at det også har vært utlyst endel ledige stillinger i Bø. Flere av dem som har vært arbeidssøkere har fått jobbene. Derfor er det bare 17 personer som er ledige ved utgangen av måneden.

– Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd med de lave ledighetstallene. Det er utrolig bra med så lave tall, sier Johnsen, som omtaler den rekordlave ledigheten som «helt spesiell».

Ledigheten i Bø er faktisk halvert det siste året. I mai 2016 var 34 personer uten arbeid.

Andre steder

Også Hadsel kommune kan notere seg for lave tall. 1,8 prosent av arbeidsstyrken var ledige ved utangen av måneden. I Vesterålen er det Øksnes og Lødingen som har høyest ledighet med henholdsvis 3,7 og 3,6 prosent.

Ledigheten i Nordland faller. I mai var det totalt 2.568 helt ledige, som er 477 færre enn på samme tid i fjor. Fylkets ledighet er dermed 2,1 prosent, en reduksjon på 16 prosent fra i fjor.

I landet sett under ett har antall helt ledige gått ned med 9.415 personer fra mai i fjor. Totalt for landet er det nå registrert 70.927 helt ledige, noe som tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Andelen helt arbeidsledige har falt fra 2,9 til 2,6 prosent de siste tolv månedene. Bare i mai ble det 1.900 færre arbeidsledige her i landet, ifølge Nav.

– Utviklingen på arbeidsmarkedet har vært positiv de siste seks månedene, og i mai hadde vi en markant nedgang i antall arbeidsledige. Flere ledige stillinger og færre varsler om oppsigelser og permitteringer gjør at vi forventer at ledigheten skal gå videre ned, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Tre av seks vesterålskommuner har lavere ledighet enn landsgjennomsnittet, og to kommuner har lavere ledighet enn fylkesgjennomsnittet.

KommuneLedigeProsentEndring 12 månederEndring%
171,5-17-50
Hadsel711,8-48-40
Øksnes843,7-30-26
Sortland1282,4-45-26
Andøy652,8-12-16
Lødingen363,6-8-18