– Kommunen må ta ansvar for at anlegget blir ivaretatt, sier Lars Grøttå, seksjonssjef for damsikkerhet i NVE.

Bakgrunn: Politiet evakuerte beboere

– Må forbedre rutinene

Han sier at situasjonen ved dammen fredag formiddag er stabil, og at det ikke har skjedd noe nytt siden i går kveld, bortsett fra at NVEs regionale representant fredag har vært i et møte med administrasjonen i Sortland kommune.

– Nå må kommunen først få godkjente konsulenter til å se på dammen og planlegge hva som må gjøres for å lage en permanent sikring av dammen.

Disse planene må på forhånd godkjennes av NVE.

– Deretter må kommunen få på plass fagfolk som kan å bygge dammer. Dessuten må kommunen gjennomgå og forbedre rutinene sine og selvfølgelig følge damsikkerhetsforskriften.

– Ikke opplevd før

I fjor var NVE ute på 429 inspeksjoner ved dammer og andre vassdragsanlegg. Så vidt Grøttå kjenner til, var ikke Storvatnet blant dem.

– Vanligvis inspiserer vi dammer i forbindelse med byggearbeid. Siden det ikke var noen aktivitet ved Storvatnet vi visste om, har vi nok ikke på inspeksjon i det siste.

Da NVE beordret evakuering torsdag kveld, visste de ikke hva slags arbeid som hadde blitt gjort ved anlegget og hvorfor.

– Men det skulle vi ha blitt varslet om. Slikt arbeid som er blitt utført ved Storvatnet, skal godkjennes. Jeg har ikke opplevd en slik situasjon tidligere. Generelt sett i Norge blir dammene stort sett håndtert på en god måte av eierne, sier Grøttå.

Administrasjonen i Sortland kommune vil i løpet av formiddagen sende ut en pressemelding der de svarer på kritikken fra NVE.