Hvert år opplever politiet stor pågang på folk som ønsker å ordne seg pass om sommeren. Slik er det også for politiet i Vesterålen. Det er sommersesongen som er høysesong på bestilling av pass. På politiets nettsider anbefaler de folk å komme i de rolige periodene som er mellom september og mars.

– Vær tidlig ute

Om været ikke blir som ønsket, så finner mange ut at de ønsker å reise til varmere strøk. Da kan det bli et problem om man oppdager at passet har gått ut.– Det er viktig å være ute i god tid med å bestille seg pass. Vi har folk innom her som har bestilt seg pass, men har vært for sent ute, og derfor må skaffe seg nødpass. Nødpasset gjelder kun for en reise, sier leder for sivilavdelingen i Vesterålen, Karen Helene Berntsen.

Det er i juni og juli det er størst pågang i folk som ønsker å ordne med pass. Og Vesterålen er ingen unntak.– Det er som tidligere år juni og juli det er flest folk innom som ønsker å ordne seg pass. De siste ukene har det også vært flere innom som har ønsket å ordne seg nødpass. Men nå begynner det å dabbe litt av. Det er på morgenen det er mest rolig her. Et pass tar 14 dager fra man bestiller det hos oss til det blir sendt ut, så det er viktig å være tidlig ute, forteller hun.

– Ha formaliteter på plass

I store deler av landet er det innført timebestilling på passkontorene. Det har ikke kommet til Vesterålen, men det kommer nok på sikt.

Berntsen har også noen gode tips til Vesterålinger som skal reise til utlandet, i tillegg til å være tidlig ute.– Når man skal ordne seg pass er det viktig å ha alle formaliteter på plass. Hvis det er til et lite barn må man ha fullmakt, i tillegg original legitimasjon, fra den andre forelderen om ikke begge er med. For barn under tre år bør man ha med passbilde. Man må alltid ta med sitt gamle pass, og har man ikke pass fra før må man ha med gyldig legitimasjon, forklarer hun, som også sier at om det er noe man lurer på, så er det grundig forklaring på hva som må være på plass på politiets nettsider.