Det hele startet med at Mariell Amelie Lind Hansen la ut en film hvor hun håpet at flere kunne gå sammen for å kjøpe skolen. Hun nektet at den skulle rives.

Kulturhus

Så var det hele i gang. Hun satte i gang en pengeinnsamling, for å se om det var mulig å kjøpe den gamle skolen fra kommunen til en symbolsk sum. Mariell snakket med mye folk, og flere var veldig gira på ideen hun hadde om å ha gulskolen som et slags kulturhus.

Tanken til Mariell var at skolen kunne brukes som et møtepunkt midt i sentrum der folk kunne møtes og musikk og kunst kunne møtes.-– Det er mye kultur i Andøy, men ikke noe spesielt møtepunkt hvor kunst og kultur kan møtes. Med et slikt kulturhus kan man ha et sted man kan treffes, og man kan invitere kunstnere. Jeg ser for meg at dette praktfulle bygget midt i sentrum, som ligger perfekt til, kan være en plass hvor mye fint skjer. Det trenger ikke bare være for lokale folk, men også tilreisende der ideer kan utveksles, mener hun.

Stor interesse

Mariell synes det hele var litt skummelt først. Hun har bodd lenge i London, og var redd for at responsen av å slippe ei slik bombe ikke skulle bli så godt mottatt.– Responsen har vært enorm. Jeg har vært i kontakt med masse folk hjemme, og etter oppfordring fra andre ble det både Facebookside for skolen og nå blir det folkefest. Allerede har flere meldt interesse for å stille med det de kan, sier hun fornøyd.

Selv om folk engasjerte seg stort, tok det litt tid før hun fikk tak i noen som hadde lokaler å disponere til en folkefest.– Det var noen som foreslo Veita på Facebooksiden, og jeg synes Veita er en perfekt plass for å holde en slik folkefest. Det blir i hagen der. Mange folk har gitt bort gevinster til et loddsalg. Både surfetime, yogatime og mye forskjellig kunst fra flere mennesker, sier hun.

Mye underholdning

Det blir også flere musikkinnslag, og Mariell sier at alle som ønsker å fremføre noe er velkommen til å gjøre det.– Til nå har vi fått Pan, Mia Eliassen, Hellflower, klovnene Pripp og Propp og Peer Nic. Gundersen fra Sortland på plakaten. Alle som ønsker å bidra med innslag får lovt til dette. Sunniva Schaug stiller med sukkerspinn og det blir salg av vafler og kaffe. Det blir også noe mer småtteri man kan kjøpe. Det blir å stå ei krukke framme til de som ønsker å gi støtte, og det er helt frivillig. Men jeg håper at folk synes dette er en sak de ønsker å være med på og at flere stiller med innslag under folkefesten, oppfordrer Mariell.

For Mariell Amelie ønsker ikke at dette skal være hennes prosjekt, men at det skal være alle sitt felles prosjekt.– Dette skal ikke være mitt prosjekt, men alle som ønsker å være med på å beholde gulskolen. Og det er utrolig fint å se at det er mange som vil være en del av det. Dette skal være en positiv ting. Nå har det allerede blitt startet en pengeinnsamling gjennom nettsiden Kickstarter, men om summen som er satt der ikke når målet innen 1. august så blir ikke disse pengene betalt ut, og de som har betalt blir ikke trukket fra kontoen, forklarer Mariell.