– I all hovedsak er det fjellvante folk som trenger hjelp, ikke uerfarne turister

Hovedredningssentralen har hatt en travel sommer til nå, der de i snitt har rykket ut på seks oppdrag per uke.

Luftforsvarets Sea King fra Banak i Bodø. 15.6.12  Foto: Odd Leif Andreassen

Nyheter

– De fleste oppdragene er med erfarne turgåere, forteller redningsinspektør Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til NRK Nordland.

Så langt i juli har Hovedredningssentralen i Nord-Norge registrert 18 redningsoppdrag, som betyr seks oppdrag i snitt per uke.

Helt typisk

Bare det siste døgnet Det siste døgnet har HRS Nord-Norge bistått fjellklatrere eller turgåere ved fem tilfeller i Nordland og Troms.

– Når det er finvær og folk har fri går flere i fjellet, og vi får gjerne travlere dager, så dette er helt typisk – og ikke spesielt for i år, uttalte redningsleder ved Hovedredningssentralen, Jakob Carlsen til VOL tirsdag.

Utgjør største gruppen

Overraskende nok, ifølge Wangsfjord, er det ikke turister av ymse slag som må reddes, men først og fremst erfarne fjellfolk som er mye i naturen og har utstyret i orden.

Årsaken, mener han, til at de fjellvante trenger hjelp i så utstrakt grad, handler om at det er veldig mange i denne gruppen som er ute og vandrer i fjellet.

Gratis å redde

I Norge er det ingen såkalte merkostnader knyttet til redningsoppdragene siden alle redningstjenestene er grunnfinansierte. Er det derimot snakk om falsk alarm, kan de som ber om hjelp risikere å måtte ta regningen selv.

Ifølge Wangsfjord hadde det ideelle vært at redningstjenesten var arbeidsledige, men understreker at det er svært givende å bidra med å hjelpe personer som er i nød.