– Promillekjøring er det som bekymrer meg mest, sier politioverbetjent Geir Bendiksen til VOL.

Politiet har ulike utfordringer å hanskes med både på sommerstid og resten av år. Men det er særlig en trend som har vært økende i løpet av de siste årene i Vesterålen og som ikke ser ut til å avta, nemlig kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

– Jeg sitter ikke på noen konkret tallstatistikk som kan dokumentere dette, men vi ser det med egne øyne stadig vekk. For eksempel handler stadig flere av straffesakene vi har om alkohol og promillekjøring. Vi lever i et moderne samfunn hvor det er mer normalt å innta alkohol enn det var for ti-femten år siden, sier han.

Går igjen i straffesaker

Politiet gjennomfører stadig vekk promillekontroller tidlig om morgenen og da er det en ting som går igjen, ifølge Bendiksen.

– Flere av dem som får utslag på promillekontrollene til politiet tror at rusen var ute av kroppen før de satte seg i bilen, men det har den ikke gjort. Tar man seg en dram, eller flere pils på kvelden, må man ta hensyn til når man har tenkt å sette seg bak rattet igjen, sier han.

Minst 12 timer

De fleste ekspertråd sier at det må gå mellom åtte og ti timer fra man har tatt sin siste slurk med alkohol til man starter opp motoren og kjører av gårde.

– Det er for lite. Politiet sier at det skal gå minst 12 timer. Det betyr at tar du deg en eller flere pils klokka to om natta, er du ikke kjørbar før klokka to neste dag. Venter du 12 timer er du trygg uavhengig av alkoholkonsum. Men man er nødt til å vurdere. Tar jeg en pils klokka ni på kvelden er jeg nok kjørbar klokka sju neste dag. Men drikker man derimot fire pils, er det mer tvilsomt om man kjørbar på det tidspunktet, forklarer Bendiksen.

Myke trafikanter

Ifølge politi overbetjenten handler promillekjøring til syvende og sist om trafikksikkerhet.

– Politiet er hele tiden bekymret for voksne folk som drikker alkohol og setter seg i bilen lenge før de skal. Vi lurer på hvorfor folk egentlig gjør dette? Det må gå an at voksne folk tenker seg om. De fleste har barn og barnebarn. Promillekjøring går ofte ut over de myke trafikantene, som er våre unger, sier han.

Nå oppfordrer Bendiksen folk til å tenke seg godt om neste gang de tar seg en dram eller tre og samtidig har planer om å kjøre bil noen timer senere.

– Som sjåfør har du et ansvar for at trafikksikkerheten blir ivaretatt. Da er det bedre at du venter noen timer ekstra dersom du er usikker, slår Geir Bendiksen fast.

– Ikke flinke nok

Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk, sier at det fortsatt er for mange bilister på landsbasis, som kjører i såkalt dagenderpå-rus, uten å være klar over det selv.

– Problemet øker i sommermånedene, da folk ofte drikker mer alkohol. Vårt inntrykk i Trygg Trafikk er at folk generelt ikke er flinke nok til å la være å kjøre dagen etter at de har drukket. Vi oppfordre folk til å bruke huet. Dersom du har promille, er det bedre å la bilen stå, sier han.

Vil ikke bli tatt

Han synes det er påfallende at mange bilister som kjører i alkoholpåvirket tilstand er mer opptatt av å ikke bli tatt enn å forvolde andre skade.

– De som tar den risikoen tenker nok at slike ting er noe som skjer med andre, men ikke med dem. Det er ikke bra, slår Mathisen fast.