Haug forsker på hval og sel i Tromsø, og sier at det ikke er forskning som viser at Rib-aktivitet endrer hvalens atferd.

– Men vi har sett andre steder at når man bruker motoriserte båtfartøy med mye støy, kan det påvirke hvalen. Da spesielt hvis det er stor fart på disse, forteller han.

Side om side

Haug sier at hvalen er mobil, og holder seg i de områdene den finner mat.

– Hvis den blir skremt kan det hende at den vil dra enda lengre ut enn der den allerede befinner seg. Da vil det bli et større problem for de som driver med hvalsafari, samtidig er hvalen da avhengig av å finne mat dit han drar, forklarer han.

Forskeren forteller at de i Tromsø har flere aktører som holder på med hvalsafari på vinterhalvåret, da rettet mot andre typer hvaler.

– Da kjører de blant annet med Rib, og det har ikke sett ut til at det har vært noe problem. De ligger så å si side om side med hvalen.

Anmeldt

Torsdag fortalte VOL at Bjørn Brøndbo og Arctic Whale Tours på Stø har anmeldt Rib-aktøren Sea Safari Andenes for dyreplageri.

Bakgrunnen for anmeldelsen er at Brøndbo ved flere anledninger, både i år og i fjor, hevder å ha sett rib-aktøren opptre på det han mener er uvettig vis rundt hvalen.

– Når en hval kommer opp etter et dykk, har den behov for å ligge en god stund og puste seg opp. Det jeg har sett ved flere anledninger er kjøring av rib på en uvettig måte, hvor man forstyrrer spermhvalen og ikke lar den oksyginere skikkelig, sa Brøndbo til VOL.

Ifølge han vil hvalen da foreta et såkalt «shallow dive» , hvor den går under vann uten å dykke ned, som en flukt.

Marten Bril, daglig leder ved Sea Safari Andenes, ønsket ikke å kommentere anmeldelsen, men sa at «shallow dive» ikke er et nytt fenomen, og at det har vært kjent innen hvalsafarivirksomheten i området lenge før det kom rib-aktører inn i bildet.

– Det er imidlertid flere årsaker til at dette oppstår og ikke utelukkende nærvær av båter, forteller Bril.

– Tar litt hardt i

Audun Rikardsen, professor i arktisk og marin biologi, sier det samme som Haug: Det er vanskelig å si hvor mye Rib-aktivitet påvirker hvalen fordi at det ikke er forskning som har bevist dette. Han mener dog at hvalens pusting er viktig.

– Hvalen dykker veldig dypt, og da er hviletiden viktig. Samtidig vet man også at de gjør «shallow dive»  uten at man vet hva årsaken til det er. Dermed kan det være årsaket av andre ting enn rib-aktivitet, sier Rikardsen.

Han har selv vært med Marten Bril og Sea Safari Andenes ut på safari, og sier at det ikke var noe problem da.

– De kjørte med fin fart og avstand fra hvalen, så det var langt innenfor rimelighetenes grenser, konkluderer han med.

Rikardsen er ikke enig med Bjørn Brøndbo og Arctic Whale Tours i at dette kan kalles dyreplageri.

– Jeg synes de tar litt hardt i.