Senterpartiet vil reforhandle EØS-avtalen:

Sjømat Norge frykter usikkerhet

Mens Senterpartiet ønsker å reforhandle Norges handelsavtale med EU, mener Sjømat Norge at dette kan føre til en verre avtale enn dagens avtale.

Laks.  Foto: JONAS OLSEN

Nyheter

Det skriver NRK.

Norge eksporterte sjømat til en verdi av 91,6 milliarder kroner i 2016. 67 prosent av dette ble eksportert til det europeiske matmarkedet.

- En absolutt nødvendighet

Ifølge NRK mener Sjømat Norge at EØS-avtalen er en absolutt nødvendighet for Norges fiskerihandel. De frykter en usikkerhet for arbeidsplasser og eksport hvis Senterpartiet får det slik de ønsker med å trekke Norge ut av avtalen.


Eksporterte sjømat for 6,7 milliarder i juli

Norge eksporterte 138.000 tonn sjømat for 6,7 milliarder kroner i juli. Volumet var fire prosent lavere, mens eksportverdien økte med to prosent eller 115 millioner kroner fra juli i fjor.

 

– Vi er bekymret for at politiske partier stiller så alvorlige spørsmål til EØS-avtalen, for det er en avtale som sikrer oss helt nødvendig tilgang til EU-markedet. Det å skape usikkerhet til avtalen skaper også usikkerhet i arbeidslivet og på arbeidsplasser, sier Kristin Alnes, fagsjef samfunnskontakt og industri i Sjømat Norge til NRK.

Ifølge Alnes er det ikke noe alternativ til EUs marked for den norske sjømaten.


Amerikansk skatt kan ramme norsk sjømateksport

Nye regler kan føre til at amerikanere må betale mer for sjømat.

 

- Store svakheter

Senterpartiet mener at Sjømat Norge ser bort fra bedre alternativer til EØS-avtalen.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).  Foto: Stortinget

 

– Problemet til Sjømat Norge er at de mener EØS-avtalen er det eneste rette, og at den er perfekt. Jeg mener den har store svakheter og ønsker å få et alternativ til den, sier stortingspolitiker Geir Pollestad fra Senterpartiet til NRK.