Vesterålen er den regionen i landet der det lyner minst

Sensommer og høst er høysesong for brann etter lynnedslag i Norge. Ifølge tall fra Meteorologisk Institutt er det kommuner i Lofoten og Vesterålen som har færrest lynnedslag i landet.

Her er fra tordenvær i Bø i 2012. Bø er den kommunen i landet der det lyner minst.  Foto: Rainer Kammerlochner

Nyheter

Det er i tredje og fjerde kvartal de fleste skader etter lynnedslag meldes inn til forsikringsselskapene, og spesielt i juli, august og september er det en stor økning, melder Frende forsikring.

Toppår i 2014

Meteorologisk institutt registrerer antall lynnedslag i Norge. I 2016 registrerte de totalt 89 406 lynnedslag. Det nevnte toppåret 2014 hadde hele 630 118. Dette inkluderer også lyn mellom skyer. Ved utgangen av juli var det registrert 27 124 lynnedslag til nå i år.

– Vi ser også at det er store variasjoner i antallet lyn og påfølgende skader fra år til år og fra sesong til sesong. Derfor er det ikke godt å si hvordan 2017 blir, sier Petter Lassen i Frende.

Temperaturforskjeller

For at vi skal få lyn, trenger vi en spesiell type skyer, som på godt norsk heter bygeskyer. For at de skal gi lyn, må skyene strekke seg ut fra nær bakken til stor høyde.

– På sensommeren er forholdene på Østlandet ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm, og temperaturforskjellen mellom bakken og lufta over er stor. Dermed fungerer bakken omtrent som en kokeplate. Vi får høye bygeskyer og det kan dannes lyn, sier meteorolog Laila Fodnes Sidselsrud hos Meteorologisk Institutt.

Minst i Vesterålen

Meteorologisk Institutt fører statistikk over lynnedslag, og tallene for 2007-2015 viser at det er Bø som er den kommunen i landet med minst lyn i snitt. På topp 10-lista over minst lyn finner vi også Andøy, Sortland og Hadsel.

I disse kommunene lyner det minst

 1. Bø, Nordland
 2. Andøy, Nordland
 3. Harstad, Troms
 4. Sortland, Nordland
 5. Karlsøy, Troms
 6. Flakstad, Nordland
 7. Kvæfjord, Troms
 8. Hadsel, Nordland
 9. Røst, Nordland
 10. Moskenes, Nordland

I disse kommunene lyner det mest

 1. Lørenskog, Akershus  
 2. Nes, Akershus
 3. Sør-Odal, Hedmark
 4. Skedsmo, Akershus
 5. Rindal, Møre og Romsdal
 6. Nittedal, Akershus
 7. Skiptvedt, Østfold
 8. Sarpsborg, Østfold
 9. Ås, Akershus
 10. Gjerdrum, Akershus

Tips og triks ved lyn og torden

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet. Dette gjør at sikringen kobler seg ut ved overbelastning som lyn og torden. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
 • Trekk ut kontakten. Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
 • Bruk ekstern lader og datatrafikk. Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet. Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
 • Dropp paraply og fiskestang. Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
 • Det er tryggere i bilen enn ute. Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
 • Ikke bad når det lyner. Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
 • Bruk mobiltelefon Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.